|
|
Copaci care vindeca
Aerul de padure este bogat in ioni negativi de oxigen, adica este ozonat, ceea ce are asupra sanatatii o actiune binefacatoare. Acest aer plin de "vitamine", cum se spune in popor, are multiple proprietati: activeaza circulatia sangvina, creste numarul globulelor rosii, ajuta la vindecarea bolilor pulmonare si reduce insomniile.Bolnavii de astm bronsic, dar si cei cu alte afectiuni respiratorii se vor simti mult mai bine in preajma coniferelor, deoarece copacii cu "cetina tot verde" elibereaza niste uleiuri volatile cu actiune antiinfectioasa. Fitoterapeutii indica plimbari lungi prin padurile cu tei infloriti persoanelor care sufera de nevroze, celor stresati si cu un psihic labil. Teii infloriti actioneaza ca niste veritabili calmanti naturali.
Dar nu numai aerul din padure este bun pentru sanatate, toate partile unui copac fiind folosite in fitoterapie: radacinile, scoarta, mugurii, florile, fructele, frunzele si seva.
Citește pe Antena3.ro
Metoda antica
Silvoterapia este practicata inca din Antichitate, mai ales ca parte integranta a filozofiei taoiste. Chinezii au profitat intotdeauna de beneficiile aduse de natura, practicand renumitele lor exercitii de relaxare si de mentinere a echilibrului psihosomatic in parcuri, printre arbori. Facute la inceput sub indrumarea unui specialist, exercitiile de Qi-gong ajuta la mentinerea unei armonii a organismului.
TRATAMENT
|
Dr. Cristina Pavel recomanda in luna martie cura cu seva de mesteacan, excelenta in purificarea organismului. Pentru aceasta, se face o taietura in scoarta unui mesteacan si se pune un vas de sticla sau emailat pentru a se umple cu seva. In 24 de ore se vor strange cam 10 litri de lichid, din care se bea ca atare, pe stomacul gol, dimineata, o cana, timp de 1-2 saptamani. Seva se pastreaza la frigider. Se recomanda celor cu pietre la rinichi, la fiere, cu guta, in valori mari ale trigliceridelor si ale colesterolului si in diabet. Cine nu poate aduna seva direct de la un copac poate folosi preparatul de la plafar.
|
STIRI
|
MUGURII DE PLOP. Mugurii de plop, in combinatie cu extracte din alte plante, sunt un bun remediu in afectiuni ale vezicii urinare, tulburari ale diurezei, cefalee, afectiuni ale prostatei, dureri cervicale, lombare, ale membrelor inferioare si carii dentare. "Interesant la mugurii de plop este ca au un continut aproape identic cu cel al propolisului apicol, actiunea sa antibiotica fiind foarte puternica", spune dr. Cristina Pavel, medic specialist in medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si homeopatie, de la Centrul Naturist Santo Raphael.
CASTAN SALBATIC. Frunzele de castan salbatic sunt folosite in prepararea unui unguent care are o actiune vindecatoare asupra varicelor si a altor boli venoase. Se spune despre acest copac ca are o energie care ajuta imaginatia si fantezia, dar petrecerea unui timp prea indelungat sub coroana lui provoaca halucinatii.
CALMANT. Teiul are o multipla actiune de vindecare. Plimbarea prin padurea de tei infloriti calmeaza si da o senzatie de bine si pace, in timp ce ceaiul in flori de tei este unul dintre cele mai bune calmante, sedative si anafrodiziace cunoscute. Foarte buna este si mierea de tei, recomandata in stari de agitatie, in insomnii si stres. Se iau 2-3 linguri pe zi. Mierea de tei este si un bun laxativ si ajuta si in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. STEJAR. Batranul stejar, supranumit si regele padurilor, ne ofera, prin scoarta si ghindele sale, unele dintre cele mai bune astringente naturale din cate exista. Pentru o mai mare eficienta, se asociaza cu alte plante, efectul sinergic dand rezultate bune. Extractele obtinute din scoarta si ghinde de stejar sunt indicate in diaree, epistaxis (hemoragie nazala), transpiratia picioarelor, ca si in sangerarea fibroamelor uterine. In aceasta din urma afectiune, nu inlocuiesc tratamentul alopat, ci sunt doar adjuvante. FLORI DE SALCAM. Pentru ca peste putin timp vor inflori salcamii, este bine de stiut si despre actiunea benefica a florilor de salcam. Sunt indicate in gastrite, ulcer gastro-duodenal si in excesul de aciditate gastrica. Dr. Cristina Pavel ne sfatuieste sa nu facem infuzie cu florile de salcam, pentru ca se vor pierde astfel in mare parte proprietatile curative. Este indicata punerea la macerat a florilor pe timpul noptii si consumarea lichidului obtinut (dupa strecurare), 4 cani pe zi, intre mese. Prepararea prin macerare o puteti folosi si in cazul altor plante medicinale. |