x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aglomeratie la Spitalul de Ochi

Aglomeratie la Spitalul de Ochi

de Oana Antonescu    |    13 Dec 2005   •   00:00
Aglomeratie la Spitalul de Ochi
ISTORIA MEDICINEI
Istoria primului spital din tara profilat pe probleme de sanatate a ochiului incepe cu infiintarea unui institut de cercetare in domeniul oftalmologiei la Bucuresti, in Strada Bolintineanu nr. 2.
Abia in 1952 se infiinteaza spitalul propriu-zis de oftalmologie, sub numele de Spitalul de Stat nr. 22. Primul sediu l-a avut pe Strada Hristo Botev, intr-o cladire cu cinci etaje, primita ca donatie de la un general. Sotia acestuia a locuit in spital multi ani dupa moartea sotului, iar personalul medical de aici i-a asigurat cele necesare pe toata durata vietii. Din putinele documente care s-au pastrat pana acum reiese ca Spitalul de Stat Nr. 22 a devenit ulterior Spitalul Clinic de Ochi.

Sediul pe care il are acum in Piata Alex. Lahovari nr. 1 l-a primit in 1976. Inainte, in aceasta cladire era celebrul Spital de Boli Cardiovasculare "Ascar". Corpul A al spitalului fusese ridicat la inceputul secolului trecut, iar corpul B are acum aproximativ 200 de ani. Spitalul s-a bucurat de noul asezamant numai un an. La cutremurul din 1977, cele doua cladiri au fost subrezite, ajungand la un risc seismic de gradul 0. Dupa lucrari ample, primul corp de cladire a fost reconsolidat, iar al doilea este si el in curs de amenajare.

Chirurgie vitreo-retiniana


"Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice" este numele pe care il poarta astazi institutia medicala cu specific chirurgical. Una dintre marile realizari ale sale este sectia de chirurgie vitreo-retiniana, prima de acest gen din Romania. A fost infiintata in 1999 si "este dedicata interventiilor chirurgicale in dezlipirile de retina, complicatiile oftalmologice ale diabetului sau corpi straini intraoculari, interventii care nu erau posibile in tara noastra in urma cu cativa ani", ne spune conf. dr. Monica Pop, directorul actual al institutiei.

Spitalul detine singura sectie ortoptica din tara, in care copiii fac exercitii pentru reeducarea vederii. Exista in acest spital si o sectie de oncooftalmologie pentru pacientii cu cancere oculare. Pentru copiii care necesita o interventie chirurgicala pentru strabism a fost infiintata o sectie de strabologie. Capacitatea totala a spitalului este acum de 142 de paturi, iar numarul pacientilor este in continua crestere, astfel ca medicii sunt nevoiti sa lucreze cu liste de asteptare.

SPECIFIC. "Spitalul de Urgente Oftalmologice are un specific strict chirurgical si este dedicat pacientilor care au nevoie de asistenta chirurgicala oftalmologica. Aici nu au loc consultatii obisnuite de oftalmologie", precizeaza dr. Monica Pop, directorul institutiei. Cel mai mic pacient operat in acest spital a fost un prematur de numai cateva zile, iar cel mai varstnic, 104 ani.

ANESTEZIE. "Un pas important in evolutia practicii medicale in acest spital este supraspecializarea in anestezia oftalmologica, ce, pana la aparitia acestor specialisti, era efectuata de medicul oftalmolog. Aici se practica cea mai buna anestezie pentru prematuri cu retinopatie de prematuritate. Sunt foarte putine centre in tara in care se practica operatiile laser la copiii cu aceasta afectiune, iar tipul de anestezie este deficitar in cele mai multe dintre ele", spune dr. Monica Pop, directorul spitalului.

×
Subiecte în articol: spitalul