x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ai grijă de neuroni!

Ai grijă de neuroni!

de Magda Marincovici    |    11 Mar 2014   •   20:38
Ai grijă de neuroni!
Sursa foto: pixologicstudio/Getty Images/iStockphoto
Cea mai frecventă patologie a creierului ca incidenţă, mortalitate şi ca grad de dizabilitate este atacul cerebral
“Cea mai frecventă patologie a creierului ca incidenţă, mortalitate şi ca grad de dizabilitate este fără îndoială accidentul vascular cerebral. Motiv pentru care în România accidentul vascular cerebral trebuie să reprezinte o prioritate a bolilor creierului”, subliniază conferenţiar doctor Bogdan Ovidiu Popescu, neurolog, Secţia de neurologie a Spitalului Clinic Colentina, în cadrul evenimentului “Săptămâna conştientizării creierului” – Brain Awareness Week – BAW (10-16 martie), ce se derulează la nivel mondial.

Potrivit statisticilor, ţara noastră se plasează între primele zece locuri în lume în privinţa incidenţei accidentului vascular cerebral (AVC). Mortalitatea prin AVC este de 3-4 ori mai mare la noi, comparativ cu restul ţărilor din Uniunea Europeană şi de 6-7 ori mai mare, comparativ cu SUA. Dar AVC-ul reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel global. În Europa, incidenţa AVC este diferită de la ţară la ţară, fiind între 100 şi 200 de AVC la 100.000 de locuitori. Potrivit OMS, AVC vor reprezenta, până în 2030, principala cauză de deces.

Dar patologia creierului înseamnă şi maladia Alzheimer, epilepsia, maladia Parkinson, scleroza în plăci etc., care sunt din ce în ce mai frecvente. “Dacă analizăm perspectivele, observăm că numărul persoanelor vârstnice este într-o creştere dramatică, declara recent Marc Wortmann, directorul executiv al Alzheimer Disease International în cadrul întâlnirii G 8 consacrate maladiei Alzheimer.

În faţa acestei perspective “dramatice”, evident că este esenţială descifrarea misterelor creierului, înţelegerea modului lui de a funcţiona şi a bolilor care-l afectează. “Din punct de vedere anatomic şi din punct de vedere fiziologic, creierul, comparativ cu celelalte organe, este cel mai complex. În plus, comparativ cu celelalte organe, în creier procesul de regenerare a neuronilor este la cote dintre cele mai precare. Adică, cu mici diferenţe, cu neuronii cu care care venim pe lume, cam cu aceiaşi murim. De aceea, este normal să ne punem întrebarea: “Cum avem grijă de neuronii noştri?”.

Evenimentul BAW de la Bucureşti “Creier pentru societate” este patronat de Societatea Naţională de Neuroştiinţe în parteneriat cu Organizaţia Ştiinţifică a Studenţilor la Medicină şi UMF “Carol Davila” şi urmăreşte conştientizarea opiniei publice şi a factorilor de decizie atât asupra progresului de ultimă oră în înţelegerea mecanismelor de funcţionare a creierului normal şi patologic, cât şi a problemelor cu care se confruntă cercetătorii în neuroştiinţă care generează acest progres.

Evenimentul “Săptămâna conştientizării creierului” aparţine fundaţiei americane DANA şi are ca scop popularizarea globală a importanţei cunoaşterii creierului pentru umanitate.

×
Subiecte în articol: atac cerebral