SANATATEA MAMEI
Intre mama si bebelusul ei exista o legatura care nu poate fi inlocuita cu nimic. Iar alaptarea este unul dintre elementele principale in crearea acestei relatii speciale.
S-a demonstrat statistic ca alaptarea corecta si peste un an are efecte benefice nu doar pentru copil, ci si pentru mama. Astfel, femeia care isi hraneste micutul la san este ferita de riscul imbolnavirii de cancer mamar sau ovarian, de osteoporoza, revine la silueta anterioara sarcinii intr-un interval scurt de timp si, in plus, este lipsita de stres. "O alaptare corecta presupune ca mama sa foloseasca alimentarea la san a pruncului ca modalitate exclusiva de hrana pana la varsta de sase luni a copilului. Este recomandat sa se evite apa si ceaiul. Nici macar ceaiul contra colicilor nu le este indicat nou-nascutilor pana la sase luni", explica doctorul Rodica Nanu, medic primar, secretar stiintific in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului "Alfred Rusescu". "Trebuie sa se tina cont de varsta biologica a micutului. Astfel, un copil foarte voinic si foarte mancacios poate incepe alimentatia diversificata la cinci luni si jumatate, in timp ce unul nascut prematur, care este mai slabut, va suge de la sanul mamei pana la sase luni jumatate", continua specialistul. Alaptarea se face la cererea copilului, zi si noapte. Dupa ce puiutul a implinit sase luni, se poate trece la alternarea laptelui matern cu alimentele asa-zis solide, bogate nutritiv: legume variate, carne, galbenus de ou, fructe.
Avantaje
Un studiu realizat de oamenii de stiinta din Montr...al a demonstrat faptul ca mamele care alapteaza rezista mult mai bine in situatii de stres decat cele care isi hanesc copilul cu biberonul. Dr. Rodica Nanu confirma concluzia cercetatorilor canadieni: "Femeia care alapteaza duce o viata normala, naturala, fara cheltuieli suplimentare, fara grija pentru vesela pe care trebuie sa o foloseasca atunci cand copilul este alimentat artificial. Laptele matern este steril, este la temperatura necesara, deci nu trebuie incalzit si este gratis. In plus, mama este scutita de grija de a ramane din nou insarcinata, pentru ca, in timpul alaptarii, sarcinile nedorite pot fie evitate fara anticonceptionale. Este bine pentru refacerea organismului femeii, dar si pentru restabilirea potentialului familiei de a creste inca un copil ca intre nasteri sa existe o pauza de cel putin doi ani", arata medicul Rodica Nanu.
Citește pe Antena3.ro