x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie să știm despre alergia la ambrozie. Cauzele apariției, cum recunoști simptomele, ce tratament trebuie să urmezi

Ce trebuie să știm despre alergia la ambrozie. Cauzele apariției, cum recunoști simptomele, ce tratament trebuie să urmezi

de Redacția Jurnalul    |    07 Sep 2023   •   20:15
Ce trebuie să știm despre alergia la ambrozie. Cauzele apariției, cum recunoști simptomele, ce tratament trebuie să urmezi

Alergia la ambrozie este o reacție anormală a sistemului imunitar, declanșată de expunere la polenul plantei Ambrosia artemisiifolia. La mijlocul lunii septembrie este momentul în care nivelul de polen de ambrozie este de obicei cel mai ridicat.

La fel ca alte tipuri de alergii sezoniere, cum este alergia la polen, alergia la ambrozie se manifestă în special prin:

  • strănut,
  • tuse,
  • congestie nazală,
  • secreție nazală,
  • mâncărimi în ochi, nas și gât,
  • ochi iritați,
  • slăbiciune sau oboseală,
  • urticarie.

Adriana Nicolae, medic primar alergolog, a vorbit la Antena 3 CNN despre simptomele alergiei la ambrozie şi cum să ne protejăm de polenul acestei plante.

„Simptomele de rinită şi conjunctivită sunt cele mai comune în cazul alergiei la ambrozie. Pacienţii încep să strănute, apar mâncărimi la nivelul nasului şi secreţii nazale abundente, iar nasul se poate înfunda foarte tare. Această congestie nazală este caracteristică sezonului polemic de ambrozie.", potrivit medicului alergolog. 

„Pot apărea şi mâncărimi la nivelul ochilor, care induc lăcrimare excesivă, cauzate de congestii la nivelul ochilor. De asemenea, simptomele pot fi asociate şi cu tusea seacă sau iritativă, care provoacă o senzaţie de gâdilare neîntreruptă în gât."

Uneori, cei alergici pot avea dificultăţi serioase de respiraţie. „Se poate instala respiraţia şuierătoare, care poate produce, ulterior, o criză de astm.", a mai spus Adriana Nicolae, doctor alergolog.

O primă metodă de prevenţie a simptomelor este să ne ferim de expunerea la ambrozie în zilele în care există o concentraţie foarte mare de polen în aer. În plus, ar trebui evitate deplasările în zilele cu furtuni şi descărcări electrice. 

Dacă nu poate fi evitată expunerea la polen este recomandată purtarea măştii în spaţiile exterioare, precum şi a ochelarilor de soare. 

Specialiştii recomandă consultarea unui medic în cazul în care apar simptomele alergice, pentru a obţine un tratament corespunzător. 

„Odată tratată alergia în timpul sezonului, există posibilitatea de a urma un tratament specific de desensibilizare. Această imunoterapie alergen specifică durează minimum 3 ani.", a precizat medicului alergolog. 

Alergia la polenul de ambrozie poate cauza, în cazuri extreme, şoc anafilactic. Totuşi, anafilaxia este rară, fiind cauzată de un nivel de expunere foarte mare. 

2,5 milioane de români, alergici la ambrozie. Pericole şi metode de prevenire

×