|
|
Studiile internationale arata ca se inregistreaza un adevarat "boom al alergiilor alimentare", aproximativ 10% dintre copii suferind din aceasta cauza, in timp ce doar 3% dintre adulti sunt afectati de aceasta patologie. "In experienta mea am constatat ca, in ultimul timp, si la noi a crescut ingrijorator de mult numarul copiilor alergici la diferite alimente. Ei sunt mult mai sensibili decat ceilalti copii", atrage atentia dr. Maria Runcan, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".
Cum se produc
Aparatul digestiv poseda un foarte bogat sistem imunitar la nivelul mucoasei, care protejeaza organismul de virusuri, bacterii si paraziti. Tot acest sistem imunitar trebuie sa recunoasca proteinele alimentare pentru a permite trecerea lor prin mucoasa digestiva. Un aliment contine numeroase proteine, unele dintre acestea fiind alergene. Astfel, alimentul respectiv poate contine pana la 40 de factori care provoaca alergii. Orice aliment care contine proteine poate declansa reactii alergice, precizeaza dr. Maria Runcan.Majoritatea copiilor tolereaza proteinele alimentare alergene, dar exista anumiti copii care sunt predispusi genetic la alergii. Cand organismul acestora intra in contact cu un alergen, sistemul imunitar nu poate deosebi binele de rau si elibereaza o substanta chimica, numita histamina, care ataca substanta inofensiva ca si cand ar fi o amenintare.
Citește pe Antena3.ro
Principalele alimente alergene
"Cele mai frecvente alergii alimentare sunt provocate de proteinele de origine animala din carne, lapte de vaca, albus de ou, dar si de proteinele din alune, grau sau soia. De asemenea, alti alergeni alimentari frecvent intalniti sunt fructele precum capsunile, kiwi, piersicile, caisele, ciresele, unele soiuri de mere, fructele de padure, crustaceele, porumbul, fasolea. Foarte multi copii sunt alergici la ciocolata. Uneori, aditivii alimentari sau chiar obiceiurile alimentare sunt responsabile de reactii alergice la copii", aflam de la medicul pediatru Maria Runcan.
Severitatea reactiilor alergice variaza de la usor stanjenitoare pana la cele cu risc vital. Socul anafilactic poate fi fatal daca nu se intervine de urgenta intr-o unitate medicala de profil.
|
TRATAMENT. "In cazul alergiilor alimentare, cel mai bun tratament este evitarea consumului de alimente la care copilul este alergic. Acest lucru poate fi dificil mai ales cand este vorba despre copii. Dar trebuie sa retineti ca atat timp cat copilul nu mananca alimente interzise, reactiile alergice nu apar. De exemplu, daca nu tolereaza ciocolata, parintii vor evita cu mult tact acest produs", recomanda dr. Maria Runcan. Alergiile pot fi ameliorate cu medicamente antihistaminice si corticosteroizi.
|
STIATI CAâ¦
|
|
STIRI
| |
ASOCIERE. Copiii care sufera trei episoade severe de bronsiolita risca sa sufere la varsta adulta de astm alergic, arata un studiu realizat pe 140 de copii. Aceasta legatura periculoasa este favorizata si de existenta antecedentelor familiale de eczema, alergii sau astm. Bronsiolita este o inflamatie acuta a bronsiolelor, provocata de un virus. Aceasta boala survine numai la copiii mai mici de 2 ani si poate evolua catre insuficienta respiratorie. Kinetoterapia respiratorie se dovedeste foarte eficienta in eliberarea cailor aeriene.
SIGURANTA. Pentru a calatori cu copiii in deplina siguranta, cea mai buna solutie o reprezinta scaunele speciale pentru masina. In plus, copiii trebuie sa stea in aceste scaune cu centurile de siguranta bine fixate. Specialistii in securitate rutiera estimeaza ca, frecvent, copiii sunt victime ale accidentelor din cauza centurilor care nu sunt bine prinse. Jucariile ascutite sau voluminoase trebuie evitate, pentru ca micutii se pot rani cu ele in cazul unei frane sau altei miscari bruste a autovehiculului.
LECTURA. Cercetatorii au confirmat faptul ca baietii citesc mult mai putin si mai prost decat fetele. In cea mai mare parte a timpului, lecturile sunt facute de mama, educatoare, bona, iar din aceasta cauza baietii cred ca cititul este o preocupare tipic feminina. Pentru a combate aceasta convingere si pentru a-i ajuta sa descopere placerea lecturii, specialistii ii sfatuiesc pe tati sa le citeasca baietilor povesti. Tatal, care este persoana cea mai puternica in ochii fiului sau, reuseste astfel sa-l indrume spre lectura. Tineti cont ca baietii apreciaza mai mult cartile practice, benzile desenate si mai putin fictiunea, care este apanajul fetelor. |