x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alergiile la medicamente

Alergiile la medicamente

de Georgeta Licsandru    |    18 Mar 2008   •   00:00

Alergologii atrag atenţia că este important să se facă distincţia între reacţiile adverse ale unui medicament şi reacţiile alergice. Aceasta, deoarece alergiile la medicamente sunt deosebit de severe şi necesită tratament antialergic imediat.

Alergologii atrag atenţia că este important să se facă distincţia între reacţiile adverse ale unui medicament şi reacţiile alergice. Aceasta, deoarece alergiile la medicamente sunt deosebit de severe şi necesită tratament antialergic imediat. Prof. dr Diana Dumitraşcu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie, ne ajută să facem distincţia între reacţiile adverse şi alergiile la medicamente. Reacţiile adverse apar de la prima administrare a unui medicament, în vreme ce reacţiile alergice survin după mai multe administrări ale medicamentului.

 

 

Ce se întâmplă de fapt? La prima administrare a medicamentului, organismul suferă o sensibilizare la substanţa respectivă. La următoarea administrare, sistemul imunitar identifică în mod greşit medicamentul ca fiind un agent microbian, ceea ce declanşează manifestările clinice ale alergiei: urticarie, angioedem, dermatită de contact, dermatite buloase, crize de astm bronşic, chiar şoc anafilactic. “Pot însă exista aşa-numitele administrări mascate – bolnavul nu ştie că a luat un medicament: fie a uitat, fie exista în alimente nedepistat – şi atunci poate să prezinte o reacţie alergică la medicament la aşa-numita primă administrare”, arată prof. dr Diana Dumitraşcu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

 

 

Imunitate în exces

Alergia nu reprezintă o stare de imunitate normală, ci dimpotrivă, o imunitate în exces, care luptă şi cu substanţele nevinovate. “Orice medicament poate avea reacţii adverse. Iar alergiile reprezintă 10%-20% dintre reacţiile adverse ale medicamentelor. Alergia la medicamente este o formă de manifestare a unei intoleranţe imunologice la substanţe străine organismului, utilizate ca medicamente. Această formă de intoleranţă duce la o lezare a organismului la diferite niveluri: piele, mucoase, aparat respirator, aparat cardiovascular”, precizează prof. dr Diana Dumitraşcu. Clasele cu risc crescut de sensibilizare a sistemului imunitar şi de producere a unei alergii sunt antibioticele, anestezicele, antialgicele. Dintre antibiotice, cele mai multe reacţii alergice produc penicilina, ampicilina.

×
Subiecte în articol: opinii