x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimente energizante

Alimente energizante

14 Iun 2005   •   00:00
Alimente energizante

Dr. Gillian McKeith ne ofera in cartea sa "Esti ceea ce mananci" o lista a alimentelor care ne pot ajuta sa dobandim mai multa pofta de viata si energie.

Cel mai frecvent motiv pentru care pacientii vin la mine este dorinta de a avea mai multa energie. Sunt satui sa se simta atat de obositi! Si dumneavoastra va puteti schimba aceasta stare. Nu mai trebuie sa va simtiti obosit. Pentru a beneficia de un maxim de energie, trebuie sa includem in dieta zilnica anumite alimente, in special cele care accelereaza metabolismul si mentin constant nivelul de energie. Cele mai importante substante nutritive necesare in producerea de energie sunt vitaminele B complex. Lipsa acestor vitamine sta adesea la baza unei functionari necorespunzatoare a glandei suprarenale, fapt ce determina caderi bruste ale nivelului de energie. Alte substante nutritive care accelereaza metabolismul sunt vitamina C, magneziul, zincul, fierul, coenzima Q10 si planta "unghia-gaii".

Ovaz, alge, pir


Toate tipurile de seminte incoltite (seminte de legume sau de cereale, care au fost puse la germinat) sunt pline de energie; ele reprezinta alimente datatoare de viata, care ajuta la intarirea, revitalizarea si regenerarea organismului. Acestea contin concentratii mari de antioxidanti, precum si intreaga paleta de minerale, proteine, enzime si fibre. Prin germinare, capacitatile nutritive ale semintelor cresc.

Ovazul nu este doar plin de substante nutritive datatoare de energie, dar in acelasi timp ajuta la mentinerea constanta a nivelului de glucoza din sange, ceea ce inseamna o buna concentrare si atentie. Savurati o portie de fiertura de ovaz la prima ora, pentru a beneficia de maximum de energie pe tot parcursul diminetii.

Semintele de in contin cantitati mari de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, prezenti intr-un echilibru perfect. Acizii grasi esentiali sunt implicati in producerea de energie si transportul de oxigen.

Ierburile de mare sau algele reprezinta cea mai importanta sursa digerabila de minerale, precum si un rezervor al vitaminelor B, generatoare de energie si vitamina C.

Pirul este un aliment bogat in substante nutritive, care seamana cu iarba si contine una dintre cele mai prolifice combinatii de vitamine, minerale principale si secundare. Contine de 25 de ori mai multe substante nutritive decat oricare dintre legumele preferate de dumneavoastra.

LEGUME VERZI. Intregul complex de vitamine B, magneziul si fierul pot fi gasite in legumele proaspete verzi (de preferat crude), cum sunt broccoli, sparanghelul si spanacul. Broccoli este si o excelenta sursa de coenzima Q10, o substanta nutritiva de o importanta cruciala in producerea de energie.

SEMINTE. Cele de floarea-soarelui sunt pline de magneziu, fier, cupru, complexul de vitamine B, acizi grasi esentiali, zinc si fier si reprezinta o sursa de proteine. Obisnuiti-va sa purtati cu dumneavoastra seminte de floarea-soarelui pentru momentele in care aveti nevoie de un impuls rapid de energie.

STRUGURI. Se crede ca valoarea terapeutica a strugurilor se datoreaza continutului ridicat de magneziu. Acesta este implicat in primul stadiu al procesului de transformare a energiei din glucoza.

PIERSICILE. Au un continut ridicat de apa si un efect laxativ. Sunt foarte bune pentru alcalinizarea sangelui si pot fi folosite pentru a regla functionarea intestinelor si pentru a imbunatati compozitia sangelui. Piersicile sunt unele dintre cele mai energizante fructe, pentru ca sunt asimilate usor de organism, generand o revigorare instantanee. De asemenea, ajuta la eliminarea toxinelor si sunt foarte bune in curele de slabire.

PATRUNJELUL. Este o uzina de substante nutritive. Contine cantitati mari de vitamina B12, mai multa vitamina C decat citricele si aproape toate substantele nutritive pe care le cunoastem.

DOVLECEI. Inrudite cu dovleceii, ignamele (legume exotice sub forma de tuberculi foarte mari) au un continut ridicat de minerale si de vitamina C. De asemenea, au un efect detoxifiant, de echilibrare a nivelului hormonilor si al zaharului din organism, asigurand o rezerva constanta de energie. Dovleceii pun in miscare meridianele energetice, fortificand in special functia digestiva.
×
Subiecte în articol: energie nutritive