x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Anibal Theohari si apele minerale

Anibal Theohari si apele minerale

00 0000   •   00:00

O strada din Bucuresti poarta numele lui Anibal Theohari. Dar cine a fost Anibal Theohari? Unul dintre oamenii de valoare ai medicinei romanesti, care a facut descoperiri importante pentru medicina inceputului de secol al XX-lea. "Daca am alcatui un top al celor mai mari personalitati din medicina romaneasca, Anibal Theohari s-ar afla printre primii 15, daca nu chiar printre primii 10", spune profesorul de istoria medicinei Nicolae Marcu, sef de catedra la Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Profesor cercetator

Si-a inceput cariera medicala la Paris. In paralel cu studiul la Facultatea de Medicina din Paris, Anibal Theohari a facut stagii medicale la cateva spitale celebre din Franta. Teza de doctorat pregatita pentru absolvirea facultatii, un studiu histologic asupra celulelor stomacului, a adus la acea vreme informatii importante cu privire la aparatul digestiv. Imediat dupa absolvire, in 1901, Theohari a revenit in tara, unde i s-a oferit o catedra de patologie generala la Facultatea de Medicina din Iasi. Tot la Iasi, in 1906, a devenit profesor de terapeutica experimentala – ramura a medicinei care studiaza bolile interne. Dar pentru ca nu i s-a permis sa aiba o clinica pentru bolnavi si pentru invatamantul practic al studentilor, Theohari s-a transferat la Bucuresti, la catedra de terapeutica experimentala nou-infiintata. Pana la sfarsitul vietii sale, Theohari a predat aceasta disciplina, dar s-a preocupat in paralel si de cercetare. Asa cum a aratat-o si teza sa de doctorat, profesorul Theohari a fost interesat in mod deosebit de gastroenterologie. Experimentele pe care le-a realizat de-a lungul carierei sale au avut in vedere studiul bolilor digestive. A adus contributii importante, la acea vreme, in acest domeniu. "Toate datele pe care le-a adunat din studiile sale au fost reunite in volumul «Tratatul de terapeutica», considerat primul tratat complet de terapeutica din Romania si marea opera a profesorului Anibal Theohari", ne spune profesorul de istoria medicinei Nicolae Marcu.

Profesor, cercetator, dar si un medic stralucit. Acesta a fost Anibal Theohari. De bolnavi s-a ingrijit in sectiile de boli interne, mai intai la Spitalul Filantropia si apoi la Spitalul Brancovenesc. Clinica medicala terapeutica pe care si-a dorit-o a fost infiintata abia in 1920, la Spitalul Brancovenesc. In toate clinicile pe care le-a condus, Anibal Theohari a adunat in jurul sau si a format mai multe generatii de medici.

BALNEOLOGIE. "Theohari a ramas in istoria medicinei romanesti ca intemeietorul balneologiei stiintifice in Romania si creatorul scolii romanesti de balneologie si fiziologie", arata prof. Nicolae Marcu. Primele lucrari experimentale despre apele minerale au fost realizate in Romania de Anibal Theohari, care a dovedit efectele benefice ale apelor minerale asupra organismului. La Spitalul Brancovenesc, el a creat o clinica terapeutica de balneo-fizioterapie, dotata cu bazine si instalatii moderne. In 1984, cand spitalul a fost daramat, instalatiile nu au mai putut fi recuperate.

×