x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Antibioticele nu atacă virusurile, sunt utile doar în infecţiile cu microbi

Antibioticele nu atacă virusurile, sunt utile doar în infecţiile cu microbi

de Florin Condurateanu    |    28 Aug 2017   •   21:10
Antibioticele nu atacă virusurile, sunt utile doar în infecţiile cu microbi
Sursa foto: DenizA/Getty Images/iStockphoto

Una dintre cele mai păguboase practici este medicina după ureche, lăutăria în a trece la un tratament după propriile păreri. Sau după părerile unei vecine de bloc, sau după sfaturile unui văr din Mizil, care pasămite s-a vindecat de nişte frisoane înghiţind antibiotice cu pumnul. Doar un exemplu. Terapia de luptă cu boala este aleasă doar de medic, nu după bârfe ale unor falşi atotcunoscători.

Gafa cea mai des întâlnită în această medicină de colţ de stradă are în prim plan antibioticele. Înghit copiii antibiotice puse pe limbă de mame la cea mai mică febră, la o banală curgere a nasului. În primul rând, e cazul să subliniem, pentru a nu ştiu câta oară, că virusurile nu sunt atacate de antibiotice. Doar microbii sunt trimişi la colţ de antibiotice. Gripele, guturaiele, răcelile au cauză virotică, virusurile le provoacă. La primele semne date de aceste boli, oamenii dau fuga la farmacie, fără o reţetă de la medici, şi cumpără de-a valma antibiotice dintre cele mai tari. Şi când ele sunt înghiţite, virusurile de gripă, de răceli, dansează, amuzându-se că prin antibiotice se trage în ele cu “gloanţe oarbe”. În gripă, e indicat să se apeleze din timp la vaccinări. Iar pentru simptomele din gripe şi răceli medicii recomandă antitermice, antialgice, ceaiuri. Chiar şi neplăcerile la plămân, cu oarece tuse, nu cer antibiotice. Când însă apare infecţia, semn că acţionează microbii, atunci se trece la antibiotice. Dar tot la recomandarea medicului, care alege tipul de antibiotic şi doza. Abuzul de antibiotice şi când nu e cazul şi când e cazul, când se “umflă” doza apar dezavantaje deloc de neglijat. Microbii capătă rezistenţă la acţiunea antibioticelor şi se nasc alte tulpini rezistente, greu de neutralizat. Apoi, se perturbă echilibrul existent în intestine între bacteriile bune şi bacteriile rele. În intestine se află o lume fabuloasă, o floră de mare diversitate. Între bacteriile cu rol benefic şi bacteriile cu rol negativ se naşte un armistiţiu, care aduce o pace binevenită în acest ansamblu digestiv. Bombardamentul otova cu antibiotice omoară şi bacteriile negative, dar şi bacteriile bune. Refacerea florei în echilibru durează apoi vreme lungă. O cură intensivă cu antibiotice poate că alungă boala, dar durează luni de zile pentru a restabili armonia în flora digestivă.

 

Antibioticele trebuie să se afle pe o reţetă scrisă de un medic, după consultarea bolnavului. Ele sunt indispensabile în tratarea tuberculozei, de exemplu, iar terapia anti TBC se desfăşoară cu conştiinciozitate şase luni. Unele antibiotice sunt necesare şi în lupta cu acea bacterie Helicobacter Pylori, vinovată de ulcer şi cantonată în mucoasa digestivă.

×