Conform unui grup de experţi, este de preferat ca medicii să recomande oprirea tratamentului cu antibiotice în momentul în care pacientul începe să se simtă mai bine, decât să îl sfătuiască să continue să ia tratamentul până îl termină.
Pacienţilor li s-a recomandat, în mod tradiţional, să ia tratamentul cu antibiotice până în momentul în care îl termină, potrivit teoriei conform căreia dacă iei prea puţin din antibioticul prescris permiţi mutaţii ale bacteriei şi, astfel, aceasta va devenii rezistentă la medicament.
Profesor de boli infecţioase la şcolile de medicină din Bringhton şi Sussex, Martin Llewelyn, susţine că teoria nu este reală. “Ideea conform căreia oprirea tratamentul cu antibiotice prea devreme încurajează rezistenţa la antibiotice nu este susţinută cu dovezi, în timp ce administrarea de antibiotice pentru mai mult timp decât este necesar creşte riscul de rezistenţă”.
Există câteva boli în care bacteria poate devenii rezistentă dacă medicamentul nu este luat suficient, iar cel mai clar exemplu este tuberculoza. Însă, majoritatea bacteriilor dezvoltă rezistenţă cu cât sunt expuse mai mult la un anumit antibiotic.
Experţii susţin că nu au fost efectuate suficiente cercetări în ceea ce priveşte durata ideală de administrare a unui antibiotic, care variaza de la o persoană la alta, în funcţie de ce antibiotice au mai fost luate în trecut.
În cazul pacienţilor internaţi, aceştia pot fi testaţi pentru a vedea când să oprească tratamentul. “În afara spitalului, unde testele repetate nu sunt fezabile, cel mai bun sfat este să oprească tratamentul când se simt mai bine”, conform lui Martin Llewelyn şi echipei sale de experţi.
Alţi experţi în boli infecţioase susţin concluziile la care s-a ajuns în urma cercetările efectuate. “Întotdeauna m-am gândit că nu este logic să spui că oprirea tratamentului cu antibiotic prea devreme promovează rezistenţa organismului la medicament”, a spus preşedintele Societăţii Britanice de Imunologie, Peter Openshaw.
Sursă: The Guardian