RETROSPECTIVA
Din punct de vedere medical,
anul 2005 a debutat in Romania cu o premiera mondiala absoluta. La 16 ianuarie 2005, Adriana Iliescu aduce pe lume o fetita la Maternitatea "Panait Sarbu" din Bucuresti.
Femeia de 67 de ani intra in Cartea Recordurilor. Ea devine cea mai batrana femeie din lume care a devenit mama. Initial, Adriana Iliescu a purtat trei fetusi. Unul dintre ei a incetat din evolutie dupa noua saptamani de sarcina, iar al doilea - o fetita - s-a oprit din dezvoltare la 33 de saptamani, avand 700 de grame. "Acesta a fost sacrificiul pe care cea mica l-a facut pentru ca sora ei mai mare sa traiasca", a declarat prof. dr. Bogdan Marinescu intr-un interviu acordat Jurnalului de Sanatate la cateva zile dupa ce a efectuat operatia de cezariana a Adrianei Iliescu. Maria Eliza Bogdana, pruncul nascut datorita medicinei moderne, a venit pe lume cu o greutate de 1.400 de grame, tot la 33 de saptamani, la o zi dupa ce medicii au constatat ca sora ei nu mai are sanse de supravietuire.
Si-a indeplinit misiunea
Dupa ce si-a vazut prima data fiica, Adriana Iliescu a declarat ca se simte o femeie normala. "Am un copil. Sunt fericita ca am trait aceasta zi si ca mi-am vazut copilul. Consider ca fiecare om are o misiune in viata si poate ca aceasta a fost misiunea mea. Acest copil seamana cu mine, pentru ca l-am purtat in pantece. Este un har al lui Dumnezeu. Un copil se naste cu painea sub brat", a spus ea la 48 de ore dupa nastere. Adriana Iliescu a nascut dupa noua ani de tratament in diverse clinici de specialitate din tara si din strainatate. Pentru prima data, a inceput tratamentul hormonal cu ajutorul prof. dr. Ioan Munteanu de la Clinica de Obstetrica-Ginecologie "Bega" din Timisoara. Dupa trei incercari nereusite a facut investigatii la o clinica specializata in Italia. In cele din urma a ajuns la prof. Bogdan Marinescu, care, alaturi de o intreaga echipa de specialisti, a reusit sa-i indeplineasca visul. Cazul ei a uimit lumea, fiind extrem de rare situatiile in care femei a caror varsta depaseste 55-60 de ani reusesc sa aduca pe lume copii. Romanca o detroneaza pe indianca Mahapatra, care a nascut la "doar" 65 de ani.
Sub amenintarea "aviarei"
Gripa aviara a preocupat anul acesta intreaga lume. Dar de la ce a inceput panica oamenilor? H5N1 nu este un virus al secolului al XXI-lea. El a fost identificat in urma cu peste un secol, in Italia, iar de acolo s-a extins si in alte tari ale lumii. Locul cel mai prielnic l-a gasit in tarile continentului asiatic, acolo unde, cu 1997, a inceput sa faca victime omenesti.
Suspiciunile despre iminenta unei epidemii de proportii aveau sa fie confirmate. In 2003, Coreea de
Sud a anuntat mai multe cazuri de gripa la o ferma de pasari. Epidemia s-a extins rapid in Coreea si a ajuns in Taiwan si in Vietnam.
Un an mai tarziu, in 2004, Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat decesele a trei persoane in Vietnam, din cauza gripei aviare. Indonezia,
Cambodgia, Thailanda si Malaiezia au confirmat si ele, in acelasi an, prezenta gripei aviare la pasarile domestice. Pana in prezent, gripa aviara a facut nu mai putin de 70 de morti in toate
aceste tari.
Din Asia in Europa
2005 este anul in care aviara
trece de continentul asiatic si ajunge
in Europa. Poarta de intrare a
virusului: Romania. A inceput din judetul Tulcea, localitatile Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman, Agighiol, Periprava si Crisan. Braila a urmat dupa Tulcea, cu localitatile Tataru, Dudescu, Bumbacari, Ciocile si Scarlatesti. Gripa aviara a fost depistata si in judetul Calarasi, in comuna Modelu. Au urmat apoi localitatile buzoiene Pandina, Odaile si Braiesti. In ultimele zile ale anului, prezenta virusului gripei aviare a fost confirmata si in judetul Ialomita.
Tot in acest an, pasarile migratoare au dus virusul mai departe, in Turcia si apoi in Rusia si in Ucraina. Panica a cuprins intreaga Europa cand aviara a intrat si in Uniunea Europeana, Grecia anuntand primele cazuri de infectie.
Campaniile de vaccinare impotriva gripei umane sezoniere au luat amploare in 2005 mai mult decat in orice alt an. Desi nu ne protejeaza de virusul H5N1, vaccinul gripal contribuie la reducerea riscului de modificare genetica a virusului si de adaptare a acestuia la om.
Tarile lumii se pregatesc pentru iminenta unei pandemii si evalueaza pierderile financiare pe care economia mondiala le-ar avea de suferit. Organizatia Mondiala a Sanatatii gestioneaza pe plan global extinderea gripei aviare si incearca prevenirea unei pandemii la om. (Oana Antonescu)
|
MAMA SI FIICA. Maria Eliza Bogdana este acum o minune de copil. A crescut frumos, mama ei spunand ca Dumnezeu i-a daruit un copil sanatos. La 22 iulie anul acesta, Adriana Iliescu a primit de la Guiness World Records certificatul de recunoastere a recordului ei
|
|
PROFESIONALISM. Performanta medicala care a facut inconjurul globului a fost realizata de profesorul doctor Bogdan Marinescu (foto), directorul maternitatii si coordonatorul echipei care a efectuat fertilizarea in vitro, metoda prin care Adriana Iliescu a obtinut sarcina. In cazul Adrianei Iliescu s-a folosit un ovocit donat de o alta femeie si sperma donata de un donator fertil. Din punct de vedere genetic, ea nu este mama biologica a fetitei. Desi succesul profesorului Marinescu a starnit controverse in lumea medicala din tara si din strainatate, majoritatea celor care si-au exprimat opiniile - pro sau contra - nu a pus la indoiala inaltul profesionalism medical al acestuia. Raman inca in dezbatere aspectele etice legate de actul medical respectiv.
|
|
TRANSPLANT DE CELULE STEM. O echipa condusa de prof. dr. Irinel Popescu (foto), directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, a efectuat la jumatatea lunii noiembrie, la Institutul Clinic Fundeni, un dificil transplant de celule stem. Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni a fost inclus intr-un studiu al Spitalului Hammersmith din Londra, impreuna cu Universitatea Cambridge, in cadrul caruia au mai fost efectuate in cursul acestui an alte cinci transplanturi de celule stem, la pacienti din Marea Britanie, a precizat dupa transplant prof. dr. Irinel Popescu. Pacienta (46 de ani) suferea de ciroza hepatica si cancer al ficatului. "Celulele stem sunt celule primordiale, care pot fi preparate atat din maduva osoasa, cat si din sangele periferic. Infuzate ulterior in diverse organe, ele se transforma in celule adulte ale organului respectiv si preiau functiile deficitare ale acestuia. Intre pionierii metodei se numara cardiologii, care au folosit transplantul de celule stem la bolnavii cu sechele de infarct de miocard", a mentionat prof. dr. Irinel Popescu. Astfel de interventii au fost efectuate si in Romania, la Institutul de Cardiologie din Timisoara. De aceasta data, celulele introduse in artera hepatica a pacientei au fost preparate la Universitatea Cambridge din sangele periferic al bolnavei, care a fost recoltat si pregatit initial la Institutul Clinic Fundeni. Deosebirea fata de cazurile transplantate in Marea Britanie este ca in cazul pacientei testele hepatice sunt absolut normale, efectul asteptat al transplantului fiind corectarea unui deficit metabolic, materializat prin scaderea colesterolului. (Magda Marincovici)
|
|
PREMIUL NOBEL. Cercetatorii australieni Barry J. Marshall (foto dreapta) si J. Robin Warren (foto stanga) au primit in anul 2005 Premiul Nobel pentru Medicina. "Ei au facut o descoperire remarcabila si neasteptata, conform careia gastrita si ulcerul de stomac sau de duoden sunt rezultatul unei infectii provocate de bacteria Helicobacter pylori", a anuntat Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, la data de 3 octombrie 2005. In urma cu 20 de ani, ulcerul era pus pe seama stresului, antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a regimului alimentar inadecvat. Ipoteza existentei unui microorganism care sa supravietuiasca in conditiile mediului gastric acid si sa provoace aceasta afectiune nu era luata in seama. Barry J. Marshall si J. Robin Warren au desfiintat miturile legate de ulcer si au aratat ca bacteria Helicobacter pylori este responsabila pentru aceasta boala. Au dovedit ca ulcerul se poate trata cu antibiotice si medicamente contra aciditatii gastrice, nu numai prin interventie chirurgicala. In prezent, aceasta bacterie este depistata la jumatate din populatia planetei, numarul persoanelor infectate fiind mai mare in statele in curs de dezvoltare. Odata contractata, uneori chiar la varste fragede prin transmitere de la mama la copil, Helicobacter pylori ramane in stomac pe tot parcursul vietii, chiar daca nu declanseaza o infectie. Australienii au descoperit bacteria inca din 1982, iar in 1985, pentru a-si demonstra teoria, Marshall chiar a ingerat bacteria. Intervalul mare de timp care a trecut de la descoperirea propriu-zisa si pana la acordarea premiului este explicata prin nevoia de studii clinice pe termen lung. (Georgeta Licsandru)
|
|
TRANSPLANT DE FATA. Frantuzoaica Isabelle Dinoire, in varsta de 38 de ani, este prima femeie din lume care a suferit un transplant de fata. Tanara a incercat sa se sinucida in urma cu sase luni. In timp ce era in stare de inconstienta, ea a fost muscata de propriul caine de buze, barbie si nas. Interventia chirurgicala prin care femeia a primit o noua fata a durat 15 ore si a avut loc la Spitalul Universitar din Amiens, in nordul Frantei, la data de 27 noiembrie. Echipa formata din chirurgi francezi a fost coordonata de doctorii Bernard Devauchelle (foto stanga) si Jean-Michel Dubernard (foto dreapta), acesta din urma fiind cel care a realizat primul transplant de mana in anul 1998. Pielea si muschii faciali transplantati au fost prelevati de la o femeie aflata in moarte cerebrala in urma unei tentative de suicid. Pentru prelevarea tesuturilor si reconstructia maxilo-faciala au fost mobilizate mai mult de 50 de persoane. (Georgeta Licsandru)
|
|
NICOLAESCU MUNCESTE, NU GANDESTE. A lasat criteriul politic sa actioneze nestanjenit si reputati profesori doctori au fost demisi de la conducerea unor spitale. Dar nici misiunea interimarilor nu-i deloc usoara, chiar daca-i scurta (pana la 31 martie). Si nu-i usoara, deoarece la varf inca functioneaza convingerea ca sistemul nu sufera din cauza subfinantarii, ci a neglijentei in folosirea banilor contribuabililor. Si nu-i usoara, deoarece, fara un pachet de servicii medicale de baza, datorat contribuabililor de care se ingrijeste cu atata patima Nicolaescu, presiunea asupra spitalelor va fi in continuare enorma.
|