Cristi are 4 ani, dar nu poate să mestece bine şi de aceea mama lui trebuie să îi paseze tot ce îi dă de mâncare. La naştere, creierul lui a rămas fără oxigen din cauza nepriceperii medicilor, iar băieţelul a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică. De curând, a suferit o intervenţie chirurgicală şi acum are nevoie de bani pentru fizioterapie.
Florentina, mama lui Cristi, rememorează clipele din preajma naşterii unicului ei copil: "La data de 10.02.2006, la ora 9:30, mi s-a rupt apa şi am plecat la spital. Când am ajuns, doctoriţa m-a consultat, mi-a măsurat contracţiile şi m-a lăsat în salonul de aşteptare. În jumătate de oră mi s-a făcut rău, iar o asistentă a chemat doctorul, care m-a conectat la un aparat pentru a măsura bătăile de inimă ale copilului.Pentru că bătăile inimii se auzeau tot mai rar, au crezut că aparatul e defect şi au adus altul. Când doctorul a văzut că aparatul funcţiona bine, a dat telefon directorului spitalului şi am fost băgată în operaţie de urgenţă. Copilul meu a primit nota 2 la naştere. Cristi avea cordonul ombilical înfăşurat de mână şi de gât. A fost ţinut la aparatul de oxigen în terapie intensivă timp de o săptămână, apoi a fost transferat la reanimare, unde i s-a administrat lapte prin gavaj şi fenobarbital în exces de către asistente, ca să-l ţină adormit pentru că plângea". La o săptămână de la externare, Cristi a primit diagnosticul de "tetrapareză spastică".
"L-AU CURĂŢAT PE VIU, FĂRĂ ANESTEZIE"
Băiatul a fost operat de curând la o clinică din Chişinău şi acum reuşeşte să spună "da". Îi place mult să se joace cu părinţii şi poate să apuce lucrurile, însă nu poate mânca orice. "Îi fac supă de găluşte, spanac şi alte legume pasate, pentru că altfel nu poate să le mestece, tot din cauza bolii. Are dantura măcinată, iar de curând am mai trecut printr-o încercare. I s-a umflat o măsea şi am mers la Facultatea de Stomatologie.
L-au curăţat pe viu, fără anestezie, iar din cauza unui cleşte din plastic, cu care l-au prins, i-a căzut un dinte. Ne-am hotărât să îi dăm tratament dacă va mai fi nevoie, ca să nu mai repetăm chinul", povesteşte mama.
Familia Serghe nu mai are şi alţi copii. "Încercăm să îl vedem pe el că stă în funduleţ şi merge de-a buşilea", zice Florentina. "Până acum am fost la recuperări la spitalele Budimex, Grigore Alexandrescu, la un cabinet particular, la spitalul Dr. Gheorghe Preda din Sibiu şi la o clinică din Ucraina." Pentru ca şansele sale de recuperare să crească, băieţelul ar trebui să petreacă lunar două săptămâni cel puţin la un centru de fizioterapie.
Banii care intră lunar în casa familiei, adică 1.500 de lei, ar trebui folosiţi sută la sută pentru costurile fizioterapiei. "La Sibiu, se face o terapie pentru reflexe, dar la Gura Ocniţei tratamentul e complex, adică gimnastică, bazin, masaj." De asemenea, prin lunile ianuarie-februarie ale anului viitor, Cristi ar trebui să ajungă din nou la Chişinău, pentru o altă operaţie.
Ajutor
Cine doreşte să îl ajute pe Cristi poate să doneze bani în următoarele conturi, deschise pe numele SERGHE IULIAN GEORGE, la RAIFFEISEN BANK:
Cont IBAN LEI: RO39 RZBR 0000 0600 0612 7763 (Agenţia din Piaţa Victoriei)
Cont IBAN EURO: RO50 RZBR 0000 0600 1054 5624 (Agenţia Colentina)
Cont IBAN DOLARI: RO71 RZBR 0000 0600 1054 5634 (Agenţia Colentina)
Citește pe Antena3.ro