x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Aş vrea să meargă măcar sprijinită"

"Aş vrea să meargă măcar sprijinită"

de Andreea Sminchise    |    30 Iul 2010   •   00:00
"Aş vrea să meargă măcar sprijinită"

Georgiana Gabriela este cel de-al doilea copil al familiei Necşel din comuna Floreşti Stoeneşti, judeţul Giurgiu. Are 12 ani, dar nu merge la şcoală, nu citeşte, nu dansează... A fost diagnosticată cu tetrapareză spastică şi este complet dependentă de cei din jur. Singura ei speranţă este o operaţie denumită miofibrotomie subcutanată, care se face în Republica Moldova.

S-a născut după multe chinuri. "Ne doream mult un al doilea copil, dar nu reuşeam să ţin sarcinile. Am pierdut mai multe, una după alta, până am reuşit să o avem pe Georgiana. Vă puteţi imagina ce bucurie imensă a fost pentru noi venirea ei pe lume...", povesteşte mama, Florentina Necşel. Deşi a fost un copil prematur, născut prin cezariană la doar 7 luni, fetiţa s-a dezvoltat şi a luat în greutate normal până la vârsta de 5 luni. Atunci mama a început să observe că starea ei începea să se deterioreze. Georgiana nu-şi mai ţinea capul drept, nu se mai putea susţine stând în şezut şi nici de-a buşilea nu mai mergea.

"Am mers cu ea la pediatrul din comună, dar ne-a zis: «Ce vrei, doamnă, să meargă de la 5 luni?». Eu nu voiam să meargă, Doamne fereşte, dar vedeam că e ceva în neregulă cu ea", povesteşte mama. Medicii la care a fost ulterior i-au spus Florentinei că fetiţa ei fie a făcut o complicaţie de la vaccinul antipoliomielitic, fie i-a căzut cuiva din braţe. "Acuma, ştiu eu ce-o fi fost? Că putea să-i cadă soacră-mii din braţe, Dumnezeu s-o ierte că a murit, şi să nu-mi fi spus... Sau putea să fie de la vaccinul ăla, eu nu mă pricep... Important era cum o fac eu bine pe fată?", zice Florentina. Abia după alte 5 luni Georgiana a primit un diagnostic. Mama îşi aminteşte că era chiar în apropierea Crăciunului.

"Eram cu ea la Spitalul «Emilia Irza» şi acolo o doamnă doctor mi-a spus că are tetrapareză spastică şi că o să aibă nevoie de multă gimnastică de recuperare." Lucrurile s-au complicat şi mai mult în anul 2000, când fetiţa a început să facă convulsii. "A primit un nou diagnostic, pe lângă cel vechi - epilepsie. Şi apoi încă unul, pentru că doctorii mi-au spus că «nu-i creşte capul». Se numeşte microcefalie", înşiră Florentina diagnostice, ca un adevărat cunoscător.

În 2008, un alt necaz s-a abătut asupra familiei Necşel - Florentina a fost operată pe cord deschis. "Puteam să mor în stradă... Eram cu fetiţa la Bucureşti, venisem la Spitalul Panduri, la acupunctură. O ţinusem în braţe tot drumul şi eram obosită, aşa că am vrut să o iau pe spate, pe umeri. Când am ridicat-o, am simţit un trosnet în interior", îşi aminteşte femeia. A reuşit să ajungă acasă mai mult moartă decât vie, ţinută doar de un singur gând - dacă acum pic pe stradă, ce se-alege de copila mea?". S-a întors la spital în Bucureşti cu Ambulanţa, numai după ce şi-a văzut fetiţa în siguranţă acasă. A fost diagnosticată cu disecţie de aortă şi operată de urgenţă. "Am avut complicaţii urâte... Am stat trei săptămâni în comă", povesteşte Florentina. Acum are montat în piept un stimulator cardiac, este încadrată în grad de handicap grav şi nici măcar nu mai poate să-şi ridice copila în braţe. Asta nu o împiedică însă să se zbată cum şi cât poate pentru ea.

Georgiana ar trebui să vină la recuperare în Bucureşti câte două săptămâni pe lună. Din lipsa banilor însă, luna trecută n-a ajuns. "Şi se vede", spune mama. În urmă cu un an, Florentina aflase de transplantul cu celule stem şi de părinţii care se înghesuiau cu copiii în China pentru a-l face. S-a gândit mult şi până la urmă şi-a spus că pentru copilul ei merită să facă orice efort şi orice sacrificiu. Astăzi recunoaşte că n-ar fi putut să strângă singură banii necesari nici în două vieţi.

"Dar norocul a făcut ca în acea perioadă să mă sune o doamnă de la Timişoara şi să-mi povestească despre medicul din Republica Moldova care vine printr-o fundaţie şi acordă consultaţii gratuite pentru copii cu afecţiuni ca ale Georgianei la Galaţi. Aşa că am fost cu ea acolo anul trecut, în martie. Domnul doctor a văzut-o, a consultat-o şi a şi operat-o pentru prima dată în luna iulie 2009. După acea operaţie, s-au văzut ceva progrese, adică o relaxare a ei, a muşchilor", povesteşte Florentina.

În mai anul acesta, doctorul a venit din nou la Galaţi şi a programat-o pe Georgiana pentru o nouă operaţie, care ar trebui să se facă pe 11 august. Adică peste două săptămâni. Banii pentru intervenţie însă depăşesc posibilităţile actuale ale familiei fetiţei. Tatăl ei, muncitor în construcţii, abia acum a primit o ofertă de muncă pentru care a plecat de acasă tocmai la Timişoara. Dar din salariul lui şi din pensia de handicap a mamei nu se pot strânge cei 1.950 de euro necesari pentru intervenţie şi transport. Pentru unii, suma asta înseamnă o vacanţă. Sau o poşetă luxoasă. Pentru familia Georgianei înseamnă diferenţa dintre o viaţă de chin şi un pas spre una mai bună.

"Îmi dau seama că fata mea nu se va putea recupera total niciodată. Dar ştiu şi ce înseamnă să depinzi de alţii. Am simţit-o pe pielea mea cât am stat în spital. Îmi doresc măcar să reuşească să se ridice şi să meargă, fie şi cu un cadru sau sprijinită de pereţi. Să poată mânca şi să se poată spăla singură. Pentru că eu nu ştiu cât oi mai fi pe lume", spune cu amărăciune Florentina Necşel.


Ajutor!
Georgiana n-a fost niciodată la şcoală şi nici la grădiniţă, deşi se bucură enorm când vede copii şi i-ar plăcea să se joace cu ei. Din păcate, numai sora ei mai mică cu un an îi ţine tovărăşie. Abia acum, la 12 ani, fetiţa începe să articuleze cuvinte. Dacă vreţi să o ajutaţi să meargă la operaţia din Republica Moldova, faceţi o donaţie, cât de mică, într-unul dintre conturile deschise la BCR, Sucursala Bucureşti, Iuliu Maniu, pe numele tatălui ei, Necşel Alexandru:

CONT EURO: RO16RNCB0290107364120003
CONT LEI: RO70RNCB0290107364120001
CONT USD: RO86RNCB0290107364120004

Pentru mai multe detalii, mama Georgianei poate fi contactată la numărul de telefon 0761.34.43.67.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete