x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fă mici schimbări în stilul de viață pentru a-ți proteja vederea. Oboseala ochilor - simptome și remedii

Fă mici schimbări în stilul de viață pentru a-ți proteja vederea. Oboseala ochilor - simptome și remedii

de Paul Bardasu    |    15 Ian 2024   •   06:00
Fă mici schimbări în stilul de viață pentru a-ți proteja vederea. Oboseala ochilor - simptome și remedii

Astenopia este termenul medical al oboselii oculare și descrie un grup de simptome care apar la unele persoane după ce și-au folosit foarte mult ochii - de exemplu, atunci când au petrecut multe ore în fața ecranului calculatorului sau a telefonului. Deși senzația de ochi obosiți poate fi inconfortabilă, această problemă nu duce la leziuni oculare. Să trecem în revistă cum recunoști acest simptom, cum o tratezi, dar și ce factori îți pot deteriora vederea.

Problemele de vedere pot afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane. Însă nu ne vom opri asupra afecțiunilor oculare grave, ci la o problemă des întâlnită care creează disconfort: oboseala oculară. Simptomele cele mai frecvente ale oboselii oculare includ durerile de cap, durerea în apropierea sau în spatele sprâncenelor, dorința de a te freca la ochi sau de a-i închide pentru a-i odihni, mâncărime, vederea încețoșată, faptul că ocazional vezi dublu, usturimile și lipsă de concentrare. De asemenea, simți că îți vine să îți odihnești ochii pentru că ai o senzație sporită de disconfort în zonă, spune dr. Roxana Cozubaș, medic specialist Oftalmologie, pentru doc.ro.

Pauze pe parcursul zilei

Ca să scapi de oboseala ochilor sunt necesare câteva mici schimbări în ceea ce privește stilul de viață, pentru a le da ochilor tăi mai multe pauze pe parcursul zilei. Iată câteva metode pe care medicii oftalmologi le recomandă:

- Încearcă să te uiți în laterale. Ia pauză de la ce faci câteva minute pentru a te concentra pe obiectele situate în câmpul vizual periferic. Faptul că privești în lateral îți relaxează mușchii oculari tensionați, care sunt obosiți de pe urma activităților care implică ochii.

- Fă exerciții dese de clipit. Reflexul de a clipi induce relaxarea mușchilor ochilor și lubrifiază globul ocular. Dacă te confrunți cu uscăciunea oculară pentru că nu clipești suficient de des, medicul oftalmolog îți poate prescrie lacrimi artificiale.

- Medicul îți poate recomanda și unele tratamente de genul unui curs de yoga, tehnici de respirație, exerciții pentru articulații sănătoase, exerciții pentru o vedere mai bună și alte tehnici de relaxare, pentru a reduce tensiunea acumulată în zona ochilor, sprâncenelor și a capului.

Alimente care conțin vitamine

- Consumă alimente care conțin vitamine și antioxidanți: morcovi, legume frunzoase, legume crucifere, fructe citrice, cartofi dulci, fasole verde, ouă, fructe de pădure, papaya, mango, kiwi, pepene galben, guava, porumb, ardei gras roșu, mazăre.

- Ia pauze regulate. Spre exemplu, poți urma regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute de lucru, de studiu sau de realizat activități care presupun concentrarea privirii la distanțe mici, relaxează-ți ochii și uită-te în depărtare, la obiecte aflate la cel puțin 20 de pași, pentru cel puțin 20 de secunde.

- Oboseala oculară poate apărea din cauza expunerii la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor digitale, pentru un număr mare de ore zilnic. Protejează-ți vederea cu ochelari pentru calculator. Lentilele cu sau fără dioptrii sunt îmbogățite cu un filtru care blochează lumina albastră dăunătoare pentru ochi.

- Corectează viciile de refracție. O problemă minoră de vedere poate trece neobservată, pentru că creierul încearcă să o compenseze. Totuși, ochii se forțează și un semn care să te trimită la un consult optometric este oboseala oculară. În acest caz, ochelarii de vedere și lentilele de contact sunt metode de corecție eficiente.

- Dacă alegi să porți lentile de contact, etapele de curățare și întreținere sunt foarte importante pentru menținerea unei vederi sănătoase și a unui confort ocular optim. Nu depăși perioada de utilizare a acestora și igienizează-le doar cu soluții speciale.

Poartă ochelari de soare pe tot parcursul anului

- Indiferent dacă ai sau nu o sensibilitate crescută la lumină, trebuie să îți protejezi vederea cu ochelari de soare pe tot parcursul anului. Dacă este necesară și corectarea unui viciu de refracție, poți opta pentru ochelari de soare cu dioptrii, ochelari cu lentile heliomate - cei care se închid la culoare la contactul cu radiația solară - sau ochelari clip-on - peste rama specială a ochelarilor de vedere se poate atașa simplu și rapid un cadru cu lentile de soare.

- Fumatul poate crește riscul de boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta.

- Spală-te bine pe mâini înainte de a-ți atinge ochii și evită frecarea.

- Dacă lucrezi într-un mediu cu substanțe chimice sau alte particule periculoase, poartă echipament adecvat, cum ar fi ochelarii de protecție.

- Dacă simți că ochii sunt uscați sau iritați, folosește picături de ochi lubrifiante pentru a rezolva uscăciunea și iritațiile.

- Evită excesul de alcool și, bineînțeles, consumul de droguri recreative, deoarece acestea pot afecta negativ sănătatea ochilor.

Un consult oftalmologic este recomandat cel puțin la fiecare 2 ani, chiar dacă nu ai probleme de vedere.

×
Subiecte în articol: Oboseala ochilor Astenopia