x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Astmul, boala care nu se vindecă

Astmul, boala care nu se vindecă

24 Ian 2016   •   18:21
Astmul, boala care nu se vindecă

Deși este o boală incurabilă, astmul poate fi ținut sub control prin diagnostic precoce, trata­ment adecvat și educația pacientului, astfel încât calitatea vieții lui să fie suficient de bună. Totuși, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că în următorii zece ani, numărul deceselor cauzate de astm ar putea să crească, mai ales în țările cu un nivel de trai scăzut. Medicii sunt de părere că e foarte important ca pacientul astmatic să vorbească deschis cu medicul curant, care îi poate face un training despre cum să își monitorizeze simptomele, să le recunoască, să facă față agravării lor și să se prezinte la un control periodic.

Cel mai la îndemână instru­ment de tratament, pentru astm, este inhalatorul. Utili­zarea lui ar trebui precedată de o demonstrație a medicului, iar verificarea și corectarea tehnicii de utilizare durează doar 2-3 minute și duce la o îmbunătă­țire semnificativă a controlului astmului, potrivit Societății Române de Pneumologie.

Care sunt cauzele astmului?
Astmul este provocat de infla­marea căilor respiratorii și se manifestă sub forma unor crize cu respirație șuierătoare și difi­cilă, însoțite de tuse și senzație de apăsare sau durere în piept. În timpul crizelor de astm, bronhiile se îngustează și fac dificilă trecerea aerului în plămâni. Severitatea simptomelor poate varia de la o persoană la alta, crizele de astm se pot manifesta de câteva ori pe zi sau săptămână, iar în cazul unora se pot înrăutăți în timpul nopții sau al activităților fizice. Expunerea la anumite substanțe sau particule care pot provoca reacții alergice sau pot duce la iritarea căilor respiratorii sunt principalii factori de risc pentru astm, în funcție și de predis­poziția genetică a persoanei afectate. Alergenii cei mai frecvenți sunt: praful, părul de animale, polenul, mucegaiul, fumul de țigară, substan­țele iritante din mediul de lucru, poluarea.

Controlul periodic este esențial atât pentru menținerea sub control a simptomelor, cât și pentru evaluarea reacțiilor la tratament. Primul control ar trebui făcut între o luna și trei luni de la începerea trata­mentului, urmând ca apoi să se repete o dată la 3-12 luni. În cazul în care simptomele se agra­vează, un control în termen de o săptămână ar trebui realizat.  

×
Subiecte în articol: astm