x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atacul cerebral ameninta copiii

Atacul cerebral ameninta copiii

de Andrada Floria    |    03 Ian 2006   •   00:00

SANATATEA ADOLESCENTULUI
Mult timp s-a crezut ca accidentul vascular cerebral (AVC) afecteaza doar persoanele adulte. Fals.
SANATATEA ADOLESCENTULUI
Mult timp s-a crezut ca accidentul vascular cerebral (AVC) afecteaza doar persoanele adulte. Fals.
"Oamenii neglijeaza ca si copiii pot suferi atacuri cerebrale, uneori cu consecinte grave la nivelul sistemului nervos. Faptul ca parintii neglijeaza acest pericol face ca ei sa nu observe imediat, asa cum ar trebui, semnele AVC-ului", avertizeaza doctorul Raymond Pitteti, specialist in medicina de urgenta in cadrul Spitalului pentru copii din Pittsburg (Pennsylvania). Asadar, chiar daca rata aparitiei accidentului vascular cerebral la copii este mai mica decat in cazul adultilor, el poate face victime si in randul micutilor cu varste cuprinse intre o zi si 18 ani.

6 din 100.000


In Statele Unite ale Americii, intre 3.000 si 5.000 de nou-nascuti sau copii de varsta mai mare sufera un accident vascular cerebral in fiecare an. Iar statisticile arata ca, in viitor, 6 din 100.000 de copii vor fi victime ale atacului cerebral. Rata deceselor in randul micutilor din aceasta cauza este de 10%-25%. Deoarece incidenta accidentului vascular cerebral este in continua crestere, medicii specialisti trag un semnal de alarma in ceea ce priveste necesitatea diagnosticarii precoce si a administrarii imediate a tratamentului potrivit. Specialistii au fost convinsi ca majoritatea copiilor care au supravietuit unui atac cerebral isi pot recupera functiile afectate de accident. Iar acest lucru ar fi posibil deoarece creierul micutilor are o capacitate de refacere mai mare comparativ cu cea a adultilor. Insa cercetari mai amanuntite au demonstrat ca mai mult de jumatate dintre supravietuitori vor ramane cu sechele la nivelul sistemului nervos. Aceste sechele pot fi insa micsorate prin terapii speciale.

SFATUL MEDICULUI


O echipa de medici neurologi din SUA, condusa de dr. Amy Goldstein, a atras atentia parintilor cu privire la importanta diagnosticarii cat mai rapide a accidentului vascular cerebral. O data stabilit diagnosticul, poate fi administrat tratamentul, iar functiile afectate pot fi redobandite. La primele semne ale accidentului, parintii trebuie sa isi duca micutul la spital. Simptomele unui atac vascular cerebral includ: lesinul, pierderea brusca a cunostintei, apatia si dificultatea in deplasare, pierderea subita a mobilitatii fetei, a unui brat sau a unui picior, imposibilitatea de a comunica. "Este vital ca parintii, in cazul in care observa aceste semne specifice atacului cerebral, sa cheme de urgenta salvarea, pentru ca micutul sa primeasca ingrjirea necesara", este de parere dr. Amy Goldstein.

TIPURI. Echipa de medici neurologi a doctorului Amy Goldstein a aratat ca exista doua tipuri de AVC. Unul dintre ele este accidentul vascular cerebral care poate aparea in cazul fatului (cinci luni inainte sa se nasca) sau al nou-nascutului (28 de zile dupa ce a venit pe lume). Cel de-al doilea tip de accident este cel care afecteaza copiii care au depasit varsta de 28 de zile. Cele doua tipuri de accident vascular cerebral sunt diferite, deoarece in cazul copiilor de varsta mai mare poate sa se repete, in timp ce la bebelusi riscul unor noi atacuri este mai scazut.

×
Subiecte în articol: cerebral vascular