x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la alunițe. Cum identificăm un melanom. Mihaela Leventer: "Evoluează tăcut, fără simptome"

Atenție la alunițe. Cum identificăm un melanom. Mihaela Leventer: "Evoluează tăcut, fără simptome"

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2023   •   19:30
Atenție la alunițe. Cum identificăm un melanom. Mihaela Leventer: "Evoluează tăcut, fără simptome"
Sursa foto: Hepta

Alunițele se înmulțesc odată cu trecerea anilor și de multe ori ne întrebăm care sunt periculoase și care nu, cu atât mai mult că nu există niciun simptom care să ne trimită de urgență la medic.

Cum deosebești o aluniță sănătoasă de o aluniță periculoasă. Cum recunoști un melanom.

Alunițele, cunoscute și sub numele de nevi, sunt mici leziuni cutanate care apar pe piele. Cum știi dacă alunița ta reprezintă o problemă.

Acestea sunt mici leziuni cutanate care apar pe piele și se mai numesc nevi. Sunt formate din conglomerate de celule pigmentare numite melanocite. 

În timp ce unele sunt prezente încă de la naștere (congenitale) altele se dezvoltă pe parcursul vieții (dobândite).

Apar, în general în zonele cele mai expuse la soare deoarece razele ultraviolete stimulează producția de melanină. Ele variază  în dimensiune, culoare și formă.

"Alunițele sunt conglomerate de celule pigmentate, melanocite, cu caractere benigne. În termeni medicali se numesc nervi melanocitari si apariția lor este determinată genetic dar uneori “developeaza” pe piele sub influența ultravioletelor naturale sau artificiale.

Tot expunerea la lumină poate produce o modificare a structurii intime si virarea spre o alunița activă sau chiar melanom, tumoră malignă a pielii", explică medicul dermatolog Mihaela Leventer, pentru DC Medical.

Diferență aluniță sănătoasă versus periculoasă

"O aluniță cuminte are culoare uniformă, dimensiune pană în 5 mm, e simetrică, a debutat în copilărie, tinerețe și e complet asimptomatică. 

O aluniță activă are culoare neomogenă, margine neregulată, culoare variabilă, dimensiune în creștere sau e complet diferită de celelalte alunițe", spune aceasta. 

Când este melanom

"O suspiciune de melanom se ridică atunci cand o aluniță apare dupa varsta de 25-30 de ani, e neagră, crește în suprafață și volum și sumează mai multe culori, de la roz, albicios, cafeniu, negru. Melanomul poate avea dimensiuni de la foarte mic, milimetric la dimensiuni mari și de obicei evoluează tăcut, fără simptome.

Pentru că aspectul inițial seamănă foarte mult cu alunițele, este mai bine să faceți controlul sănătății pielii anual. Un melanom descoperit la debut se vindecă prin operație", precizează Mihaela Leventer. 

Cum se identifică

Literele ABCDE pot reprezenta un ghid pentru identificarea alunițelor suspecte:

Asimetrie

Alunițele normale sunt în general simetrice, iar cele suspecte pot avea forme asimetrice.

Bordură

Marginile unei alunițe sănătoase sunt regulate și bine delimitate, în timp ce cele suspecte pot avea margini neregulate.

Culoare

O aluniță normală poate avea o singură culoare uniformă, în timp ce cele suspecte pot prezenta variații de culoare, cum ar fi nuanțe de maro, negru, roșu sau albastru.

Diametru

Alunițele normale au de obicei un diametru sub 6 milimetri, iar cele suspecte pot fi mai mari.

Evoluție

Dacă o aluniță suferă schimbări semnificative în timp, cum ar fi creșterea în dimensiune, schimbări în culoare sau apariția de simptome asociate, trebuie să mergem la medic. Un dermatolog examinează alunița și decide efectuarea unor investigații suplimentare. 

 

×
Subiecte în articol: alunite melanom