Medicii recomandă astfel purtarea hainelor care să ne acopere corpul cât mai mult atunci când ieșim în natură. De asemenea, sunt utile soluțiile anti-căpușe, mai ales pentru cei mici.
La întoarcerea acasă trebuie să verificăm pielea, inclusiv scalpul pentru a detecta prezența micilor insecte, potrivit antena3CNN.
Este important ca acestea să fie scoase repede și în întregime deoarece mușcătura este periculoasă dacă stă mai mult de 24 de ore pe piele. Cu cât este îndepărtată mai repede, cu atât scade riscul de dezvoltare a unei infecții.
Virusul care provoacă encefalita se transmite în momentul în care căpușa începe să se hrănească cu sângele victimei. Boala Lyme debutează în 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia.
Măsuri de prevenție
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș recomandă mai multe măsuri de prevenire a mușcăturii de căpușe:
- La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
- Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
- Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor
- Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%
- Daca dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție
- La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie
- Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)
- Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.