x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la carnea de miel. Medicul Tudor Ciuhodaru: "Poate deveni toxică în anumite condiții"

Atenție la carnea de miel. Medicul Tudor Ciuhodaru: "Poate deveni toxică în anumite condiții"

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2023   •   15:00
Atenție la carnea de miel. Medicul Tudor Ciuhodaru: "Poate deveni toxică în anumite condiții"

Tradiția spune că masa de Paște trebuie să conțină carne de miel. Însă specialiștii ne atrag atenția asupra riscurilor asupra sănătății.

Acest aliment crește riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

"Apropo de ce spune OMS-ul după pandemie, ce au spus și ce nu au spus. Credibilitatea lor este undeva pe la nivelul Mării Moarte. Cel puțin până când nu se va schimba acea conducere politică, și nu prea au legătură cu partea medicală.

Să vorbim despre carnea de miel, ceea ce este adevărat, are valoare calorică ridicată și poate deveni, să zicem, toxică, dar doar în anumite condiții. Valoare calorică ridicată înseamnă cam 200-300 de kilocalorii la 100 de grame. Fără discuție, și știți că, mai ales organele, mai ales ficatul, au un conținut important în fier, în zinc, în carnitină, cu rol important energetic. Iar acele cantități mici de calciu, de acid folic și de vitamina E sunt utile.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre componenta proteică importantă și faptul că există grăsimi saturate acolo, cu colesterol cam 80 de miligrame la 100 de grame, putem spune că ar stimula, ar avea rol aterogen.

Dar vă dăm și o veste bună, nu numai alea de la OMS, unii consideră carnea de miel un afrodiziac natural.

Problemele apar în momentul în care vorbim despre mielul mai mic de 10 kilograme sau sub 9 săptămâni. Are un conținut ridicat de colagen. Există acele oxipurine care fac digestia dificilă. 

Cei care au afecțiuni metabolice, adică au gută sau afecțiuni gastrointestinale, sau afecțiuni hepatorenale preexistente, pot apărea probleme. Toxicitatea de aici vine", explică medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.


 

×
Subiecte în articol: carne miel tudor ciuhodaru rinichi