x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la ibuprofen. Riscuri pentru persoanele de peste 50 de ani

Atenție la ibuprofen. Riscuri pentru persoanele de peste 50 de ani

de Redacția Jurnalul    |    30 Sep 2024   •   23:45
Atenție la ibuprofen. Riscuri pentru persoanele de peste 50 de ani
Sursa foto: Hepta

Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian (AINS) folosit adesea pentru tratarea durerii, inflamației și febrei. Însă are și efecte secundare, la care trebuie să fii atent mai ales dacă ai peste 50 de ani.

Medicamentul este indicat pentru durerile de cap sau articulare febra provocată de răceală ori gripă, durerile menstruale.

Ibuprofenul este al doilea cel mai bine vândut medicament fără rețetă, după paracetamobl potrivit European Review for Medical and Pharmacological Sciences

Însă persoanele de peste 50 de ani trebuie să fie atente la potențialele riscuri pentru sănătate. 

1. Gastrointestinale

Persoanele care iau antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung sunt mai expuse riscului de a dezvolta ulcer gastric. Acestea pot irita și subția mucoasa stomacului. Totodată, aceste medicamente împiedică repararea mucoasei lezate, iar micile leziuni se pot transforma în ulcere. 

Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru o perioadă îndelungată este a doua cea mai comună cauză a ulcerului, potrivit Mount Sinai Hospital, din Statele Unite. Femeile și vârstnicii sunt ce mai vulnerabili.

2. Renale 

Problemele renale sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, motiv pentru care medicii Mayo Clinic recomandă reducerea dozei de ibuprofen.

O cercetare din 2022, publicată în International Journal of Environmental Research and Public Health, a analizat efectele AINS asupra rinichilor și arată că pacienții în vârstă poat avea probleme mai grave dacă consumă mai multe astfel de medicamente  sau utilizează antiinflamatoare neselective, cum este ibuprofenul.

Cum se administrează ibuprofenul la persoanele de peste 50 de ani

Și persoanele de peste 50 de ani pot lua ibuprofen doar să fie atente la doză și la frecvența administrării. Unii medici recomandă înlocuirea acesuia cu paracetamolul, notează medicool.ro.

×
Subiecte în articol: ibuprofen efecte secundare 50 ani