x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atentie la otrava contra gandacilor

Atentie la otrava contra gandacilor

30 Mai 2005   •   00:00

  • de OANA ANTONESCU
  • PRIMUL AJUTOR
  • Primul ajutor are o influenta hotaratoare asupra persoanelor care au inghitit substante toxice.

    O substanta cu un grad de toxicitate sau o cantitate mare de toxic afecteaza o buna parte din organism: tubul digestiv, ficatul, plamanii, rinichiul, sistemul nervos central, organele de simt si aparatul cardiovascular. Foarte periculoasa din acest motiv este intoxicatia cu substante de omorat gandaci.

    Persoana care se implica in acordarea primului ajutor va incerca sa provoace acesteia varsatura prin excitarea peretelui anterior al faringelui, cu un deget sau cu o pana. Masurile populare nu sunt insa eficiente. "Laptele, apa amestecata cu sare sunt doar niste mituri. Ele nu exista in cartile de specialitate si nu scad absorbtia toxicului in organism, asa cum se crede. Pacientul intoxicat trebuie adus de urgenta la spital. Singura masura care poate fi luata acasa, de catre o persoana fara pregatire medicala, este emeza, adica provocarea de varsatura, in vederea eliminarii toxicului. Celelalte metode sunt strict apanajul personalului medical", spune doctorul Luca Vasilescu, medic primar in medicina de urgenta la Spitalul Floreasca. Aducerea lui la spital este obligatorie chiar si dupa ce a fost provocata emeza. Numai in cadrul unui serviciu de terapie intensiva pot fi evaluate efectele toxicului asupra organismului, cu atat mai mult in cazul in care doza ingerata este mare.

    Cel care aplica masuri de prim ajutor trebuie sa stie insa ca numai toxicele care sunt inca prezente in tubul digestiv (care nu au fost absorbite) pot fi indepartate rapid prin varsatura. Daca victima nu reactioneaza la emeza, nu trebuie insistat. Metoda nu poate fi aplicata decat la victimele constiente sau la cele care au o usoara stare de somnolenta, care sunt capabile sa raspunda la reflexele de voma pe care le provocam. "La un pacient care si-a pierdut cunostinta, reflexul de glutitie nu mai exista, motiv pentru care continutul gastric poate fi aspirat in plamani", explica medicul Luca Vasilescu. Nici persoanelor care au ingerat substante corozive (soda caustica) nu trebuie sa li se provoace varsatura pentru ca se vor agrava leziunile deja existente pe tubul digestiv. Singurul mod in care putem fi de un real ajutor este chemarea de urgenta a ambulantei.

    Masuri de eliminare a substantelor toxice
    Sunt situatii cand victima isi poate provoca singura starea de voma reducand astfel pericolul de a se intoxica In cazurile mai severe, victima este asezata pe o parte, iar persoana care acorda primul ajutor incearca sa-i provoace starea de voma

    ×