x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Au început alergiile de sezon

Au început alergiile de sezon

de Magda Marincovici    |    22 Apr 2013   •   19:48
Au început alergiile de sezon
Urmează o perioadă în care concentraţia de polen din aer creşte, ceea ce afectează persoanele alergice
Din motive meteorologice, încărcătura de polen din aer este mult mai mare, fenomen ce va pune probleme nu doar persoanele care se ştiu că au o sensibilitate deosebită la acest factor alergen, ci şi cele mai puţin alergice. Medicii alergologi vorbesc chiar despre o veritabilă explozie a concentraţiei de polen. Potrivit specialiştilor vegetaţia este într-o întârziere de 2-3 săptămâni şi în locul unei declanşării eşalonate, din cauza încălzirii bruşte, într-un timp scurt şi pomii, şi arborii şi toate celelalte plantele vor fi în floare. Alergia la polen se poate manifesta prin rinită alergică, conjunctivită alergică, rinoconjunctivită sau astm alergic.

Potrivit Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, alergia la polen are caracter sezonier, astfel:
- sezonul polenului de arbori şi arbuşti (arin, alun, mesteacăn) în perioada februarie-mai;
- sezonul polenului de graminee sălbatice şi de cultură (secară, ovăz, grâu) - în aprilie-mai;
- sezonul polenului la buruieni, în iulie-septembrie.
Pricipalele simptome în cazul persoanelor alergice la polen sunt: strănut, mâncărime nazală, rinoree apoasă, obstrucţie nazală, în rinita alergică; lăcrimare, mâncărime în zona ochilor, edeme pe pleoape, în conjunctivita alergică; tuse, wheesing (respiraţie şuierătoare), tulburare de respiraţie, în astmul alergic.

Pentru a preveni şi a reduce intensitatea crizelor alergice pacienţilor li se recomandă:* să reducă timpul cât stau afară în această perioadă când toată vegetaţia este în floare * să porte ochelari pentru a-şi proteja ochii de depunerile de polen pe pleoape şi gene * să spele frecvent pe faţă şi cap. În perioadele în care sunt intensificări ale vântului, vor avea grijă să reducă activităţile derulate afară şi vor ţine închise ferestrele şi uşile. De asemenea, persoanele alergice vor renunţa la plantele de interior. Trebuie să reţinem că o concentraţie mai mare de polen în aer se înregistrează dimineaţă. Primăvara într-un metru cub de aer sunt până la 3.000 de grăunţe de polen, pentru declanşarea unei crize de alergie fiind suficient ca într-un metru cub de aer să fie 20 de grăunţe de polen.   

Prof. dr. Diana Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, spune că tendinţa de a reacţiona alergic se transmite de la părinţi la copii. “Riscul unui copil de a fi alergic creşte dacă există în familie bolnavi alergici (riscul este de 15%, dar se dublează dacă unul dintre părinţi este alergic, acesta poate fi de 80%, dacă ambii părinţi sunt alergici”. Potrivit prof. dr. Deleanu,  mai grav este că, marea majoritatea pacienţilor alergici provin din familii în care nu există bolnavi alergici. Au fost studiate peste 50 de gene în legătură cu apariţia bolilor alergice (de exemplu, ADAM33 pentru astm). La ora actuală, bolile alergice sunt considerate boli cu transmitere genetică şi care sunt influenţate puternic de factorii de mediu.

×
Subiecte în articol: alergii alergeni