Amigdalita, raul necesar / Dependenta de mobil / Osteoporoza devasteaza / Bisturiul
cu raze gamma / Hai la spanac si urzici / Un stimulent rosu / Cristale vindecatoare
/ Chemati medicul acasa! / Mai destept cat ai zice peste / Start la jogging /
Suplu si tanar
|
|||||||||||||||
UN SUPLIMENT
IN FIECARE ZI |
|||||||||||||||
Ed. Colectie |
Sanatate |
Gastronomie |
Cumparaturi |
TV |
Casa |
Citește pe Antena3.ro
Chibitii despre hipertensiune
|
Conferentiar doctor Daniela Bartos, sefa sectiei de medicina interna de la Spitalul de Urgenta Floreasca, fost ministru al Sanatatii, limpezeste subiectul hipertensiune dupa ultimele teorii stabilite de medicina. Hipertensiunea oscilanta care inregistreaza valori ceva mai mari pe un fond de tensiune normala este de fapt un prim stadiu, un stadiu de inceput, al bolii hipertensive si nu are cum sa fie mai periculoasa decat hipertensiunea cu valori mari tot timpul. In clipa de fata, medicina a devenit mai severa in privinta plafonului admis pentru tensiunea normala, daca acum o vreme maxima de 160 cu minima de 90 erau considerate valorile acceptate, astazi tensiunea normala este pana la 140 milimetri coloana de mercur, tot ce depaseste acest prag se numeste hipertensiune. Este oare si hipotensiunea, adica tensiunea mica, o boala? In cele mai multe cazuri nu este o boala, tensiunea mica da doar niste stari de disconfort, precum lipsa de energie. Cunoscatorii de medicina prin ciulitul urechilor la ce se spune prin targ sustin si azi ca e bine ca valoarea minima a tensiunii sa fie jumatate din valoarea maximei, la care sa se adune un punct. E iarasi fals, nu asa se calculeaza tensiunea minima, ea se masoara. De exemplu, chiar daca maxima este in limite normale, adica 140, insa minima este 100 sau 110 si asta se numeste hipertensiune. Un hipertensiv se cam logodeste pe viata cu medicamentele specifice, trebuie sa faca tratament continuu. Dar cand hipertensiunea nu are valori prea mari, de pilda doar 160, se incepe terapia doar cu schimbarea stilului de viata, mai putina sare, chiar deloc in mancare, slana si alte grasimi mai rar, dulciuri cu intelepciune, mai multa miscare si mai putina obezitate, controlul colesterolului, depistarea si tratarea unui eventual diabet
ARHIVA - Jurnalul de Sanatate
|