Bani cheltuiti pentru proiecte pe hartie de infiintare a unor spitale in judete unde s-au desfiintat spitale. Asta intelegem din anuntul potrivit caruia Ministerul Sanatatii pune la dispozitia autoritatilor locale din 19 judete documente pentru construirea de spitale judetene pentru care s-au cheltuit 40.000.000 de lei. Sunt bani dusi pe apa sambetei, pentru ca Ministerul Sanatatii nu numai ca nu a construit nici un spital in tara noastra, dimpotriva a desfiintat in numai cateva luni peste 60 de spitale.
Acum ministrul Cseke Attila ne anunta ca pune la dispozitia autoritatilor locale documentatia pentru demararea de spitale judetene. "Autoritatile locale pot valorifica documentele daca doresc sa construiasca unitati sanitare prin proiecte de parteneriat public-privat sau din fonduri disponibile la nivelul autoritatilor. Vom pune la dispozitie gratuit documentele de care au nevoie”, spune ministrul.
Dar daca autoritatile locale nu "pot valorifica documentele”, ce se intampla cu cele 40 de milioane de lei cheltuite pe niste studii de fezabilitate, proiecte si alte avize care au zacut in sertarele ministerului? Aceasta in conditiile in care, in prezent, sa luam numai un exemplu, pacientii cu cancer nu pot beneficia de tratamente din cauza lipsei de fonduri. "Sunt spitale care au in ingrijire 200-300 de pacienti cu cancer, dar mai au fonduri pentru medicamente doar pentru 5-10 pacienti. Peste 98.000 de pacienti cu cancer au fost trimisi direct in fata plutonului de executie de sistemul de sanatate publica”, avertiza de curand Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. Iar in acest timp ministrul Sanatatii ne anunta ca institutia pe care o conduce a cheltuit 40 de milioane de lei pe niste documente inutile pe care acum le paseaza autoritatilor din judete.
"Este pacat sa pierdem materialele pe care le-am realizat in perioada in care ministerul avea ca obiectiv construirea de spitale judetene de urgenta”, isi exprima parerea de rau ministrul Cseke. Intr-adevar este pacat ca s-a cheltuit o suma de bani pe studii si avize inutile, pentru ca autoritatile locale nu vor inaugura prea curand un spital intr-unul dintre cele 19 judete in care Ministerul Sanatatii, culmea, a desfiintat spitale.