x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Beneficiile scrisului de mână asupra sănătății psihice și fizice

Beneficiile scrisului de mână asupra sănătății psihice și fizice

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2024   •   16:15
Beneficiile scrisului de mână asupra sănătății psihice și fizice

Scrisul de mână are efecte benefice pentru sănătatea psihică și fizică.

Caligrafia era studiată în clasele primară în urmă cu câțiva ani dar, în condițiile dezvoltării tehnologiei informaționale, această activitate este practicată doar în clasele primare, fără a i se acorda însă prea mare atenție. Stiloul a fost înlocuit de tastele calculatoarelor, astfel că scrisul de mână a fost abandonat. 

Scrierea unor notițe sau ținerea unui jurnal personal au loc, astăzi, în fișiere pe laptop.

Mai multe studii arată însă că scrisul de mână are un impact pozitiv asupra creierului, pe care nu îl putem obține atunci când scriem la calculator ori când atingem ecranele telefoanelor. 

Iată beneficiile scrisului de mână:

Memorie

Pentru a scrie de mână este nevoie de atenție și concentrare de 100%. 

Înainte de apariția computerelor, procesul de scriere a fost cel mai obișnuit mod de a ne menține memoria în formă.

Inspirație

Mintea noastră ne obligă să ținem pasul cu ideile noastre; altfel sunt uitate.

Acest lucru ne spune că scrisul este cel mai puternic mod de a ne păstra inspirația.

Terapie

Știința contemporană și mulți scriitori susțin că scrisul de mână este o formă eficientă de terapie.

Scrisul de mână permite reflecția și progresul, existând diverse forme de scriere terapeutică.

Învățare

Scriitorii spun că luarea de notițe de mână îmbunătățește înțelegerea, concluzionând că tendința celor care iau notițe pe laptop de a transcrie textual cursurile în loc să proceseze informațiile și să le reformuleze în propriile cuvinte este în detrimentul învățării.

Scrisul de mână ne obligă să ne folosim tot repertoriul nostru de învățare combinat deoarece încercăm să gândim o informație specifică, apoi să formăm textul în minte și, în cele din urmă, să folosim combinația potrivită de cuvinte în formă scrisă.

Dislexie

Scrisul cursiv este o parte integrantă a activității cu elevii care suferă de dislexie. 

”Pentru că toate literele în cursiv încep pe o linie de bază și pentru că stiloul se mișcă fluid de la stânga la dreapta, cursivul este mai ușor de învățat pentru elevii dislexici care au probleme în formarea corectă a cuvintelor”, a declarat Deborah Spear, terapeut academic, potrivit Epica.

Realizarea activităților cotidiene

Scrie lista de lucruri de făcut cu o bifare simplă și încearcă să respectați ordinea prin ”delistarea” a tot ceea ce s-a finalizat.

Aceasta este o modalitate eficientă de a fi organizat și solid cu sarcinile tale.

Calmează nervii

Scrierea caligrafică, pe caietele liniate, poate aduce o stare de calm celui care scrie ”Voi fi mai liniștit" de cel puțin 20 de ori pe zi. Poate influența mentalitatea și se poate stabili treptat ca un mod de comportament. ”Acest lucru calmează de fapt persoana și recalifică creierul", spune dr. Marc Seifer, expert în scrierea caligrafică.

Gândire critică

Alegerea cuvintelor potrivite poate fi o propunere dificilă. Alegerea acestui cuvânt în locul altuia creează o dilemă care ne expune la gândirea critică.

Atunci când scrii de mână în jurnal, vresus tastarea ori tingerea cu degetul a unui ecran, îți permite să te gândești mai serios la informațiile pe care le înregistrezi.

Ameliorează depresia și anxietatea

Folosește scrisul de mână ca medicament de fiecare dată când te simți deprimat sau anxios.

Atunci când ești trist sau stresat, materializarea gândurilor prin scrierea în jurnal poate fi o terapie fantastică care te va ajuta să-ți depășești temerile și să fii mai calm în fața oricărei situații confuze.

Scriitor mai bun

Inspirația vine și ca urmare a scrisului de mână. Privitul la o pagină albă poate să îi blocheze pe cei mai mulți dintre noi, însă a scrie cu pixul poate să producă acel declin necesar pentru a înșira ideile care se învârt în minte.

Un studiu realizat în 2009, la Universitatea din Washington, a arătat că elevii din școlile primare care au scris eseuri doar cu stiloul, nu numai că au scris mai mult decât colegii lor care au folosit tastatura, dar au scris și mai repede, și cu propoziții mai complete.

Este indicat ca măcar listele de cumpărături sau simplele notițe ori mesajele pentru cei dragi să fie scrise de mână.

Ar fi bine ca părinții să acorde o mai mare importanță orelor de caligrafie, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: scris mana sanatate