|
|
In cadrul Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" a fost inaugurat recent Centrul de Excelenta in Neurochirurgie "Bagdasar-Arseni", unic in tara noastra. In Europa, mai exista doar cinci centre similare celui de la Bucuresti. Centrul functioneaza intr-o cladire cu patru etaje, legata de vechiul spital printr-o pasarela. El poate oferi deocamdata o gama completa de examinari si interventii neurochirurgicale in departamentele: angiografie (pentru care este utilizat cel mai performant echipament neuroangiografic produs de firma Philips), radiochirurgie (cu echipament Leksell Gamma Knife), sectia de urgenta, departamentul imagistica si diagnostic radiologic (cu sistem de scanare bazat pe rezonanta magnetica, sistem de tomografie computerizata multi-flice, ecografie, aparate de chirurgie C-arm, echipamente cu raze X pentru radiografie/radioscopie digitala si sistem IT medical).
Patologie neurochirurgicala
Centrul este accesibil oricarui pacient cu patologie neurochirurgicala dominanta tumorala sau dominant vasculara. Pacientului i se fac o serie de investigatii, rezultatele se colecteaza intr-un calculator si, in functie de acestea, se opteaza pentru solutia optima.Acest centru poate fi o sansa pentru multi copii si tineri care prezinta malformatii. De asemenea, centrul se adreseaza persoanelor cu accident vascular cerebral. Sa nu uitam ca tara noastra ocupa un ingrijorator loc intai intre tarile candidate la UE si membre ale UE la accidente vasculare cerebrale. Dar gratie profesionalismului medicilor si aparaturii de ultima generatie, aici pot fi diminuate gravele consecinte ale acestor accidente, respectiv paralizia si tulburarile psihice majore. Aici se efectueaza interventii chirurgicale de maxima precizie, ceea ce presupune localizari de fractiuni de milimetru.
Citește pe Antena3.ro
|
APARAT. "Bisturiul cu raze gamma da posibilitatea sa fie tratate o serie de afectiuni, in primul rand, tumori cerebrale profunde, greu accesibile actului chirurgical obisnuit", explica medicul Gheorghe Ciubotaru, seful sectiei 3 neurochirurgie. Bisturiul cu raze este folosit in malformatiile vasculare situate in zonele numite de medici "elocvente", cu importanta functionala deosebita de care depind, de exemplu, vorbirea sau miscarea unui membru. Toate afectiunile din aceste zone pot fi tratate fara operatie. In cazul unei tumori sau al unei malformatii, razele sunt focalizate si produc modificari: fie ca topesc sau necrozeaza tumoare, fie ca distrug malformatia vasculara. O alta mare calitate a bisturiului cu raze gamma este ca nu iradiaza creierul in jurul locului vizat. Iradierea este strict focalizata numai in locul respectiv.
|
STIATI CAâ¦
|
|
STIRI
| |||
HORMONI. Studii efectuate in Statele Unite de mai multe institute ale sanatatii au scos la iveala ca femeile din America folosesc in exces tratamentul pentru usurarea simptomelor menopauzei. Mai intai trebuie sa se identifice simptomele asociate cu menopauza si cele care sunt pur si simplu efecte ale imbatranirii. Bufeurile, transpiratiile excesive din timpul noptii si lipsa secretiilor vaginale sunt semne asociate cel mai adesea cu menopauza. Tratamentul cu hormoni este foarte eficient pentru femeile care simt acut aceste simptome, insa in cazul celor care folosesc tratamentul in exces exista efecte secundare care trebuie neaparat sa fie luate in seama.
BOLI DE RINiCHI. Sapte copii din Orlando, Florida, au contractat la targurile de animale o boala a rinichilor care le pune viata in pericol. Toti cei sapte au atins de curand animalele aduse la unele dintre cele mai cunoscute targuri de animale din Florida. Cinci copii au fost dusi la spital in stare critica dupa ce, dupa spusele doctorilor, au fost expusi la o bacterie prezenta in fecalele animalelor, care provoaca aceasta boala grava a rinichilor.
TUBERCULOZA. Un raport de saptamana trecuta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca imbolnavirile de tuberculoza sunt tot mai multe in intreaga lume. Aproape 9 milioane de oameni se imbolnavesc in fiecare an, iar 2 milioane mor din cauza tuberculozei - mai mult de jumatate din victime fiind din Asia. Si in Africa TBC-ul este considerat un crminal tacut care ucide tot mai multe vieti. Cel mai grav este ca boala ameninta din ce in ce mai mult viata copiilor care nu au un sistem imunitar foarte bine dezvoltat. SCHIZOFRENIE. Aproximativ 1% din populatia intregii lumi se imbolnaveste de schizofrenie in timpul vietii. Aceasta este o boala cronica ce apare mai devreme la barbati (10-20 de ani), desi procentul de imbolnaviri este egal la femei si la barbati. Cei care sufera de schizofrenie aud voci interioare si au impresia ca sunt controlati. Aceste simptome ii fac sa se izoleze de restul lumii si sa traiasca intr-o teroare continua. Aproape 10% dintre bolnavi, in special barbati tineri, se sinucid.
ODIHNA. Persoanele intre 16 si 65 de ani au nevoie de 6-9 ore de somn pe noapte ca sa se simta odihnite. Cei care dorm mai putin sufera de epuizare, care are consecinte in plan emotional. Ei sunt mai pesimisti, mai tristi, stresati si nervosi. Fundatia Nationala a Somnului din Statele Unite ale Americii crede ca lipsa unui somn linistit este cauza furiei de la volan. Pe de alta parte, privarea de somn provoaca dezechilibru glicemic, ce duce la diabet. Cei care au probleme cu somnul ar trebui sa isi faca un program de somn, sa evite nicotina si cafeina si sa faca miscare.
|