x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Blocaj pe inimă

Blocaj pe inimă

de Florin Condurateanu    |    12 Dec 2011   •   21:00
Blocaj pe inimă

Ii auzi pe unii oameni speriati rostind vorbe pe care nu le inteleg: "Mi-a zis doctorul ca am un blocaj de ramura. Ce o fi asta?' Si asta dupa ce i-au aparut unele neplaceri la inima. Medicina spune ca blocul de ramura e o tulburare de conducere in inima.

Conferentiar doctor Daniela Bartos, sef de sectie medicina interna la Spitalul de Urgenta Floreasca ne reaminteste ca inima este un muschi condus de stimuli proprii, porniti din zona atriului drept, adica din zona camerei superioare drepte. Acesta este principalul conducator care trimite comenzile pentru miscarile muschiului inimii, nodul acesta numindu-se nod sinusal.

Subalternul nodului sinusal este un alt punct intre atriu si ventricul numit nod atrioventricular. De la nodul sinusal (directorul general) pleaca spre nodul atrioventricular (director adjunct) fascicule prin care circula comanda prin circuit electric, declansatoare de contractii ale inimi. Blocul de ramura inseamna o intrerupere partiala sau totala a acestor comenzi electrice generatoare de miscari ale inimi.

Exista bloc de ramura dreapta si bloc de ramura stanga. Unii se nasc cu blocuri congenitale, dar care sunt bine tolerate si, in general, nu necesita nici un tratament. Dar unii au bloc de ramura dobandit care poate fi acut sau cronic. Blocurile acute apar in urma unor infarcturi, cardiomiopatii, din pricina unor medicamente. In blocurile acute exista o clasificare, bloc cu gradul intai, care inseamna o prelungire a conducerii electrice. In aceasta situatie, omul nu simte nimic, nu necesita tratament.

Blocul de ramura gradul al doilea se vede pe electrocardiograma si impulsul electric se prelungeste progresiv intre atrii si ventricule si nu ajunge impulsul in ventricul. Apar palpitatii, ameteli pauza in contractia ventriculului. Mai exista o situatie cand stimulul electric pleaca din nodul sinusal, dar numai o parte ajunge in ventricul. Se manifesta prin palpitatii, ameteli, intoleranta la efort, respiratie greauls scazut.

Este grav cand, in cazul blocului de grad inalt, din sapte stimuli electrici ajunge in ventricul doar unul si pulsul este foarte scazut (25-30). Blocul de ramura gradul al treilea inseamna o intrerupere completa intre activitatea electrica a atriilor si activitatea electrica a ventriculelor. Ritmul ventriculului e lent, cu puls 16-18, cu crize de lesin, convulsii, neirigarea corespunzatoare a creierului. Blocuri acute de ramura nu apar pe inimi normale. Blocul atrioventricular cronic (fibroza) nu necesita tratament daca ritmul e de 40. Daca pulsul coboara mult, se iau medicamente si daca bolnavul nu raspunde atunci se trece la electrostimulare.

Electrostimularea se aplica fie o perioada, fie continuu printr-un pacemarker montat sub piele la piept, acesta trimitand stimuli electrici si numindu-se stimulator cardiac.

×
Subiecte în articol: cardiologie