x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Blugii sunt cu adevărat mortali

Blugii sunt cu adevărat mortali

de Carmen Plesa    |    03 Mar 2011   •   20:39

Mii de oameni care lucrează în procesul de tocire a blugilor, pentru a le da aspectul atât de la modă, se îmbolnăvesc de silicoză, o boală pulmonară foarte gravă, pentru care nu există tratament, atrage atenţia asociaţia franceză "Etică pentru etichetă". Un muncitor a fost plasat simbolic miercuri în zona marilor magazine pariziene, în cadrul unei campanii menite să atragă atenţia asupra pericolului pentru sănătate pe care îl implică procesul de fabricare a blugilor.

Muncitorul, îmbrăcat într-o salopetă gri, a fost instalat într-o cabină telefonică, iar peste el a fost turnat polistiren până s-a "albit" de tot, sub ochii presei şi ai trecătorilor aflaţi în cea mai cunoscută zonă co­mercială a Parisului, potrivit AFP.

"Consumatorul are dreptul să ştie dacă blugii pe care îi  poartă sunt mortali sau nu", a declarat pentru AFP Maïté Errecart, preşedintele asociaţiei "Etică pe etichetă", la lansarea campaniei care a fost botezată "Blugii sunt mortali".

Acţiunea este menită să tragă un semnal de alarmă asupra procedeului de sablare a blugilor (matifie­re/tocire cu ajutorul nisipului), în timpul căruia se eliberează dioxid de siliciu cristalin, care provoacă silicoză, o maladie pentru care nu există tratament. În Turcia, 1.200 de muncitori au făcut această boală, iar 47 dintre ei au murit după ce au fost expuşi timp de şase luni la dioxidul de siliciu.

Turcia a interzis această practică a "tocirii" încă din 2009, însă producătorii s-au reorientat spre alte ţări, mai puţin atente în privinţa stării de sănătate a lucrătorilor, precum China, Vietnam sau India.

Campanii similare cu cea din Franţa au fost lansate în Italia, Belgia, Olanda şi Spania, iar în Marea Britanie acţiunea va începe peste două săptămâni, au anunţat organizatorii. Reprezentanţii a 60 de mărci importante de blugi au fost contactaţi şi li s-a cerut să înterzică această procedură pentru hainele pe care le produc. Dacă unii au fost de acord să susţină campania şi s-au angajat pu­blic să renunţe la procedura periculoasă, alţii precum Kookaï, Pimkie, Leclerc sau Auchan nu au răspuns apelului, au precizat organizatorii.

×