x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boala Alzheimer – informatii utile privind cauzele si simptomele bolii

Boala Alzheimer – informatii utile privind cauzele si simptomele bolii

09 Mar 2023   •   16:39
Boala Alzheimer – informatii utile privind cauzele si simptomele bolii

Statisticile din domeniul medical vorbesc despre o rata foarte ridicata a incidentei bolii Alzheimer, cu o frecventa de diagnosticare a unei persoane la fiecare 3 minute la nivel mondial. Aceasta afectiune are un impact semnificativ atat asupra pacientului care primeste acest diagnostic, cat si asupra tuturor membrilor familiei pacientului.

Datorita faptului ca de foarte multe ori boala Alzheimer nu este descoperita imediat din pricina simptomelor care sunt atribuite altor posibile afectiuni, este important sa cunoastem care sunt cauzele si simptomele care pot duce la punerea diagnosticului de Alzheimer. In ceea ce urmeaza sunt amintite principalele aspecte referitoare la cauze, simptome si diagnostic.

 

Cauze in boala Alzheimer

 

Cu toate ca nu exista o cauza clara pentru afectiunea Alzheimer, este important de punctat faptul ca exista anumite aspecte care pot fi considerate drept cauze. Varsta este o prima cauza care poate fi considerata drept cauza pentru Alzheimer, aceasta afectiune medicala fiind intalnita preponderent pentru persoanele avand peste 65 de ani. Ereditatea poate fi catalogata ca fiind o a doua cauza, avand in vedere ca predispozitia la aceasta boala este mai ridicata atunci cand o ruda de gradul I a suferit de Alzheimer.

 

Inclusiv diferenta de gen poate fi privita drept o cauza, daca tinem cont de faptul ca persoanele de sex feminin sunt mai predisupuse in a suferi de Alzheimer. Stilul de viata sedentar, cu o alimentatie nesanatoasa si cu un consum ridicat de alcool au mai multe sanse de a suferi de boala Alzheimer, mai ales daca exista si alte afectiuni cronice.

 

Simptomele bolii Alzheimer si caracteristicile acestei afectiuni

 

Atunci cand discutam despre Alzheimer avem in vedere o afectiune progresiva care duce la degenerarea celulelor neuronale si ulterior la moartea acestor celule. Este considerata a fi cea mai intalnita afectiune medicala atunci cand vorbim despre aparitia dementei. Statisticile sunt ingrijoratoare si prezinta drept cifre un procent cuprins intre 60% si 80% al incidentei dementei din pricina bolii Alzheimer. In consecinta apar simptome precum declinul progresiv al gandirii si al abilitatilor sociale.

 

Una dintre caracteristicile bolii Alzheimer este data de faptul ca aparitia bolii este mai probabila odata cu inaintarea in varsta. Printre simptomele care pot indica faptul ca un pacient ar putea avea probleme care sa fie asociate cu aceasta afectiune progresiva regasim mai multe semnalmente. Printre simptomele frecvent intalnite regasim tulburarile de memorie persistente si care avanseaza odata cu trecerea timpului. In cele din urma aceste tulburari de memorie pot afecta inclusiv sarcini casnice sau profesionale.

 

Tulburarile de personalitate completeaza simptomele pacientilor care pot suferi de Alzheimer, printre care regasim stari de confuzie si de suspiciune sau dependenta de un alt membru al familiei. Tulburarile de gandire si tulburarile de limbaj sau cele de dispozitie completeaza lista simptomelor care pot diagnostica un pacient cu Alzheimer. La aceste simptome putem adauga tulburarile cognitive, halucinatii, dezorientare frecventa, lipsa de interes fata de activitatile de rutina, teama obsesiva privind un eventual furt, dar poate ajunge pana la agresiune verbala sau fizica in raporturile cu persoanele cu care pacientul interactioneaza.

 

 

 

×