TERAPIE
Unii dintre noi incearca sa tina stresul sub control prin relaxare si meditatie, in timpul liber, in pauza de la serviciu sau acasa. Dar aceasta metoda nu functioneaza intotdeauna. Dimpotriva, ora dedicata meditatiei este uneori doar un prilej pentru ca mintea sa se impotriveasca dorintei noastre de relaxare: "Oare ce sa mananc la pranz: un sandvis sau supa? De cat timp ma chinuiesc cu meditatia asta? Doar de trei minuteâ¦".
Ei bine, pentru cei care privesc meditatia mai mult ca pe o tortura decat ca pe o metoda de a scapa de stres a fost creat un joc pe calculator care ajuta la sporirea puterii de concentrare. "Calatoria spre Paradisul salbatic" ("The Journey to Wild Divine") este un joc care va deschide drumul spre meditatie cu ajutorul tehnologiei. Jocul va propune sa aruncati cu sageti la tinta, sa faceti o morisca sa se invarta si morile de vant sa cante. Aceste simple operatiuni sunt de fapt tehnici de relaxare care va ajuta sa va controlati reactiile organismului la factorii de stres.
Relatia minte-organism
Cei care au creat jocul au vrut ca, in timp ce calatoresc in Paradisul salbatic, jucatorii sa constientizeze importanta legaturii dintre minte si organism. Cu ajutorul jocului "se reduce riscul de a suferi de ulcer gastric, de afectiuni ale inimii sau chiar un accident vascular cerebral", explica dr. Deepak Chopra, unul dintre cei care au contribuit la realizarea acestui joc. "Calatoria spre Paradisul salbatic" va scapa de stres prin metoda biofeedback-ului. Biofeedback-ul face legatura dintre joc si jucator prin intermediul a trei senzori conectati la trei degete. Stresul face ca respiratia sa fie grea, bataile inimii sa fie dese, iar cantitatea de transpiratie eliminata - mare. In aceasta situatie, cei trei senzori va vor oferi informatii cu privire la reactiile corpului dumneavoastra sub influenta stresului, iar cu ajutorul tehnicilor de relaxare le puteti controla. Astfel veti reusi sa va feriti de hipertensiune, de afectiunile gastrice sau de alte probleme de sanatate. JOC. "Calatoria spre Paradisul salbatic" se aseamana cu orice alt joc: cuprinde imagini si sunete relaxante. Insa o parte mai putin obisnuita este ca pentru derularea jocului nu se foloseste tastatura calculatorului. Miscarile se realizeaza cu ajutorul a trei senzori conectati la buricele a trei degete. In timp ce va jucati, senzorii sau "inelele magice", dupa cum sunt denumiti in cadrul jocului, masoara impulsurile electrice de la nivelul pielii si variatiile batailor inimii. In acest mod se inregistreaza biofeedback-ul. Cand suntem relaxati, pauzele dintre bataile inimii variaza ca durata. Insa cand suntem stresati, adrenalina face ca aceste pauze sa fie aproximativ egale. In plus, sub influenta stresului, corpul nostru produce mai multa transpiratie si, deci, creste numarul impulsurilor nervoase transmise prin piele. Dar cu ajutorul tehnicilor de relaxare din cadrul jocului toate aceste reactii ale organismului pot fi controlate.Citește pe Antena3.ro