SANATATEA FAMILIEI
Rau cu rau, dar mai rau fara rau. Aceasta vorba romaneasca se potriveste foarte bine cu utilizarea calculatorului. Milioane de oameni din intreaga lume lucreaza la calculator, isi platesc facturile online, comunica intre ei, se informeaza rapid, navigheaza pe Internet, se distreaza, unii fac chiar sex...
Cu siguranta, calculatorul ne face viata mai usoara atat pe plan profesional, cat si in activitatile zilnice. Economisim timp, energie si bani datorita noilor tehnologii, dar trebuie sa vedem si reversul medaliei. Utilizarea prelungita si inadecvata a calculatorului provoaca numeroase probleme de sanatate: afectiuni ale coloanei vertebrale, dureri musculare, tulburari de vedere, deficiente circulatorii.
Ecranul oboseste ochii
Oboseala oculara este fenomenul cel mai frecvent intalnit la utilizatorii calculatorului. Aproape 20% dintre angajati lucreaza mai mult de 20 de ore pe saptamana la calculator. Intre 30% si 40% dintre ei se plang de oboseala oculara: inrosire a ochilor, senzatie de ochi uscat, vedere incetosata, clipiri frecvente, dureri de cap. Se constata de asemenea ca femeile sunt mai afectate de aceste tulburari decat barbatii. Este de ajuns sa petrecem patru ore in fata ecranului pentru ca primele simptome ale oboselii oculare sa se manifeste. Cu cat stam mai mult, cu atat simptomele se accentueaza si se acumuleaza pe tot parcursul saptamanii de lucru. In schimb, pauza din timpul week-end-ului permite ochiului sa se odihneasca, dar asta inseamna sa nu lucram si acasa. Medicul oftalmolog Oana Florescu de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti ne recomanda sa pastram 60-80 de centimetri intre noi si ecran atunci cand lucram la calculator. Monitorul trebuie instalat pe birou astfel incat partea de sus a ecranului sa fie usor sub nivelul ochilor. Lumina provenind de la ferestre nu trebuie sa se reflecte pe ecran. Umiditatea trebuie intretinuta in incapere pentru a evita uscarea ochilor. Este necesar sa curatam periodic ecranul pentru a nu ne obosi privirea. Din cand in cand este bine sa ridicam ochii de pe ecran si sa fixam cateva secunde un obiect indepartat. Un mic masaj al pleoapelor si lacrimile artificiale pot fi de mare folos celor care se confrunta cu oboseala ochilor. Purtatorii de ochelari sau lentile de contact trebuie sa-si verifice periodic dioptriile.Citește pe Antena3.ro
Spondiloza cervicala
ROBERT DALY/STONE/GETTY IMAGES/GULIVER
|
Dureri musculare
Atunci cand stam ore in sir in fata calculatorului sunt solicitate in mod repetat aceleasi grupe de muschi. De aceea apar crampe musculare, amorteli, puncte dureroase, tensiuni musculare. Corpul nostru nu trebuie sa se adapteze muncii de birou, ci invers, activitatea la calculator se va desfasura astfel incat sa nu avem de suferit, considera dr. Gigi Teodoru. Cand folosim tastatura, umerii, mainile si degetele trebuie sa fie suple si relaxate. Mouse-ul si tastatura vor fi plasate astfel incat bratul si antebratul sa formeze un unghi drept, in timp ce mainile sa fie pe aceeasi linie. In jurul calculatorului trebuie sa cream un spatiu suficient de mare pentru a ne misca in voie.
SFATUL MEDICULUI
|
Pentru a evita problemele cu coloana vertebrala, medicul Gigi Teodoru ii sfatuieste pe cei care lucreaza la calculator sa faca pauze dese de lucru, in care sa ia o gustare, sa se spele pe maini, sa bea un pahar cu apa, sa-si dezmorteasca articulatiile. Este indicat sa aiba un scaun cu spatar inalt si sa adopte o pozitie corecta - cu spatele rezemat de spatar si ambele picioare pe sol. De asemenea, este bine sa doarma cu o singura perna, asezata intre cap si umar, astfel incat spatele sa fie drept. Kinetoterapia si fizioterapia amelioreaza durerile si mobilitatea articulara.
|