Cancerul de sân este cea mai răspândită formă de cancer la femei în prezent. Una din opt femei poate fi diagnosticată cu această boală, dar care, cu tratamentele oncologice moderne poate fi vindecată. Pentru pacientele care trec printr-o operație de masectomie, revenirea la normalitate presupune și reconstrucția sânului. Beatrice Popovici este inițiatoarea programului "Eşti o învingătoare", o campanie de conștientizare, prin care femeile care au suferit o operaţie de mastectomie află ce drepturi au în acest sens şi care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a fi incluse în programul naţional de reconstrucţie mamară.
După lansarea programului național derulat de CNAS, prin care pacientele care au suferit o operație de extirpare a sânului pot face gratuit intervenția de reconstrucție mamară, Beatrice Popovici a observat că foarte puține supraviețuitoare apelau la această șansă. Motiv pentru care, a decis să inițieze o campanie de informare și educare în acest sens.
“Consider că este foarte importantă informarea și educarea femeilor care sunt diagnosticate cu cancer de sân. Am constatat că acestea nu au prea multe informații despre opțiunile existente pentru a avea o viață normală în urma unei masectomii și am hotărât să promovăm programul național de reconstrucție derulat de CNAS și susținut de Mentor și Romger Medical. Astfel a luat naștere www.estioinvingatoare.ro, un site cu un conținut relevant și specific, pentru ca femeile care îl accesează să ia deciziile corecte și potrivite pentru situația în care se regăsesc. Aceste femei trebuie să știe despre procedura de reconstrucție a sânului, că există și că se poate face gratuit”, explică promotoarea campaniei.
Operația de mastectomie constă în îndepărtarea țesutului afectat de cancer sau aflat în stadiu pre-cancerigen. Reconstrucția mamară se poate face în același timp cu operația de mastectomie și prezintă avantajul de a suporta o singură intervenșie și o singură perioadă de refacere. Dacă reconstrucția se face câteva săptămâni, luni sau ani mai târziu, are avantajul de a permite refacerea psihică după intervenția de mastectomie.
Educarea femeilor care vor să își mărească sânii
Anul acesta, Beatrice a decis să continue campania și să o extindă și către acele femei interesate de o operație de augmentare a sânilor și să le convingă să facă această intervenție numai atunci când dețin toate informațiile necesare.
“Augmentarea mamară sau, popular, operația de mărire a sânilor este focusul nostru în acest an! Este, de asemenea, o procedură despre care pacientele nu se informează decât de la medic, iar eu cred că trebuie să aibă tot bagajul de informații înainte de a ajunge în cabinet, pentru a-și lua decizia înțelept. Procedura în sine presupune o serie de măsurători realizate de către chirurgul estetician în funcție de ce își dorește pacienta, se alege o proteză de formă rotundă sau anatomică. Pentru a putea face o astfel de operație, pacienta trebuie să își facă analize de sânge, RX pulmonar și o ecografie mamară. Dacă analizele sunt perfecte, după explicarea avantajelor și a dezavantajelor unei astfel de intervenții, atunci se poate face operația”, spune Beatrice Popovici.
Pacienta trebuie să fie informată despre ce presupune procedura de augmentare, ce tip de anestezie se folosește, ce proteze mamare i se potrivesc, ce garanții prezintă acestea, care sunt riscurile unei astfel de intervenții, care sunt condițiile și perioada de recuperare. “Femeile care apelează la operația de augmentare mamară trebuie să fie clinic sănătoase, să aibă o greutate corporală constantă, să fie nefumătoare și să fie, repet, corect informate. La carte scrie că perioada de recuperare post operatorie durează între două și trei săptămâni, dar depinde de la pacient la pacient. Poate dura și două zile, în sensul că ele își pot relua activitatea obișnuită, pot conduce, face diverse treburi prin casă. Doctorul oricum recomandă: fără sport, fără mișcări bruste, fără ridicări de greutăți, purtarea unei bustiere”, explică înițiatoare proiectului.
Un alt aspect despre care pacientele trebuie să se informeze și pe care să-l discute cu medicul, sunt riscurile pe care le implică o intervenție de mărire a sânilor. “Cele mai cunoscute complicații pot fi: serom-ul, contractura capsulară, ruperea protezei, operațiile chirurgicale suplimentare - reintervenția, rezultatele cosmetice nesatisfăcătoare, infecția, sensibilitatea la nivelul mamelonului. Pacienta trebuie să știe că ele există, să le cunoască și să întrebe despre ele”, atrage atenția Beatrice.
Pe site-ul estioinvingatoare.ro, femeile pot găsi toate informațiile despre intervenția de reconstrucție mamară, cum pot intra în programul gratuit CNAS, sfaturi prețioase despre prevenția și depistarea cancerului de sân, dar și un program de educare al femeilor care vor să apeleze la operațiile estetice.
Cancerul mamar ocupă primul loc în topul cancerelor de femei din România, înregistrând peste 3244 de decese anual și o incidență în creștere alarmantă. Diagnosticat timpuriu și supus tratamentelor oncologice moderne, acest tip de cancer poate fi vindecat, iar supraviețuitoarele pot duce o viață normală, mai departe.
Programul CNAS de reconstrucție mamară este derulat gratuit pentru 800 de femei în 19 spitale de stat din ţară: Spitalul Floreasca, Spitalul "Bagdasar-Arsenie" Bucureşti, Spitalul Universitar, Spitalul de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri "Steaua", Spital Universitar de Urgenţă Militar Central, Spitalul Clinic de Urgenţă "Agrippa Ionescu", Spitalul "Sf. Ioan", Spitalul Elias şi Institutul Oncologic din Capitală, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon" şi Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara.