x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un test de sânge care “bate” biopsia. Metoda permite personalizarea tratamentului în cazul bolnavilor cu cancer colorectal

Un test de sânge care “bate” biopsia. Metoda permite personalizarea tratamentului în cazul bolnavilor cu cancer colorectal

de Magda Marincovici    |    22 Iun 2014   •   20:35
Un test de sânge care “bate” biopsia. Metoda permite personalizarea tratamentului în cazul bolnavilor cu cancer colorectal
Sursa foto: Thinkstock

La un nou test de sânge, care ar putea locul biopsiei în cazul pacienţilor cu cancer colorectal, pus la punct de cercetătorii francezi,  se referă pe larg prof. dr. Alain Thierry, de la Inserm Montepellier (Franţa), într-un articol apărut recent în Le Figaro, ediţia online.

Chimioterapia administrată în prezent în stadiile incipiente ale cancerului de colon reprezintă tratamente de referinţă. Dar, de mai mulţi ani, medicii propun terapii alternative, mai puţin toxice pentru organism. Este, de exemplu,  cazul tratamentelor pe bază de anticorpi monoclonali, cu precizarea că nu toţi bolnavii răspund la fel la această terapie. Pentru a preciza o terapie personalizată şi pentru a nu-i expune pe pacienţi în mod inutil unor tratamente ineficiente este necesară o analiză a ţesuturilor tumorale. Această analiza permite depistarea mutaţiilor genelor KRAS şi BRAF eseţiale pentru un răspuns bun la tratamentele cu anticorpi monoclonali. În cazul cancerului de colon, prezenţa acestor mutaţii face ineficientă terapia cu anticorpi monoclonali, în sensul blocării divizării anarhice a celulelor maligne.

Aşadar, este importantă detectarea acestor mutaţii. Or, acest lucru este posibil printr-un simplu test de sânge, test care înlocuieşte analiza ţesutului tumoral. Cercetătorii francezi de la unitatea 896 a Inserm au publicat în revista Nature Medicine din luna martie a acestui an principalele coodonate ale noului test, pas important în direcţia personalizării tratamentului cancerelor. Testul constă într-o analiza specifică a ADN-lui celulelor tumorale, circulant în sânge. Cantităţi mici sânge, provenit direct din tumori, există în circuitul sanguin al bolnavilor de cancer.

În acest studiu au fost incluşi 106 pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal metastazat, din mai multe spitale universitare  (Montpellier/ Limoges, Clermont-Ferrand). Cercetătorii au comparat veridicitatea diagnosticului furnizat de analiza ţesutului tumoral cu cel dat de noul test al sângelui. Rezultatele demonstrează că noul test de sânge ar putea foarte bine să ia locul analizei ţesutului tumoral în descoperirea acestor mutaţii genetice. Rapiditatea rezultatului este unul dintre avantajele acestui test: mai precis, în două zile de la prelevarea sângelui, comparativ cu 11 până la 24 de zile, în cazul analizei ţesutului tumoral. Un alt avantaj: testul este mai puţin invaziv comparativ cu biopsia. La aceste avantaje se mai adaugă preţul mic şi posibilitatea de a fi repetat.

Anual, în lume, sunt înregistrate un milion de noi cazuri  de cancer colorectal şi 600.000 de decese. Rata de supravieţuire la cinci ani de la diagnosticare a pacienţilor cu cancer colorectal este 65% şi de numai 10% în cazul celor cu metastaze.


×
Subiecte în articol: cancer colorectal