SANATATEA FAMILIEI
Calculatorul este foarte nociv pentru ochi. Iar efectele se resimt in termen scurt si sunt foarte suparatoare. Activitatea la calculator este foarte solicitanta pentru vedere. Din cauza oboselii oculare, viciile de refractie preexistente, chiar si foarte mici, se decompenseaza
la persoanele tinere. In lipsa
activitatii la calculator, aceste
probleme ar fi putut foarte bine
sa nu se declanseze. "De aceea,
foarte multe persoane se adreseaza medicului oftalmolog pentru a-si face ochelari la varste la care in mod normal nu ar fi avut nici o problema de vedere", atrage atentia dr. Oana Florescu, medic specialist oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Semnale de alarma
Oboseala oculara se manifesta prin dureri la nivelul ochilor si mai ales printr-o falsa scadere a vederii la distanta. Adica, pacientii tineri se plang ca nu mai vad la fel de bine la distanta, in schimb dupa o corectie corespunzatoare nu mai resimt aceasta problema. Deci este vorba despre o falsa miopie provocata de activitatea prelungita la calculator. In experienta sa, dr. Oana Florescu a observat ca persoanele cu vicii de refractie cu plus (astigmatismul hipermetropic) se decompenseaza cel mai repede din cauza petrecerii unui timp indelungat in fata calculatorului. Acesti pacienti au nevoie de ochelari corespunzatori, pentru ca ochiul sa se odihneasca, sa se relaxeze, iar vederea la distanta sa revina la normal. Incidenta mare a pacientilor cu astfel de probleme, toti relatand ca folosesc foarte mult calculatorul, duce la concluzia ca aceasta activitate este extrem de obositoare pentru ochi, considera dr. Oana Florescu. Medicul ne asigura totusi ca modificari definitive ale vederii nu produc nici televizorul, nici calculatorul. "Nu apar dioptrii din cauza faptului ca ai stat prea mult in fata ecranului. Ideea este ca problemele pe care o persoana oricum le are devin evidente in momentul in care ochiul oboseste la calculator", apreciaza dr. Oana Florescu. Persoanele care petrec un timp indelungat la calculator mai acuza senzatia de uscaciune a ochiului. In acest caz exista insa o solutie: lacrimile artificiale.Citește pe Antena3.ro
Pastrati distanta!
Distanta optima de privit la televizor este de 5 metri, iar distanta fata de monitorul calculatorului trebuie sa fie mai mare decat cea de citit - 33 de centimetri. Astfel, este indicat sa pastram 80 de centimetri intre noi si ecran atunci cand lucram la calculator. De retinut ca exista lentile de corectie pentru citit care acopera o distanta mai mare de 33 de centimetri, pana la 80 de centimetri-1 metru, astfel incat pacientul are confort atat la citit, cat si la calculator cu aceeasi pereche de ochelari. Aceste lentile nu pot fi insa utilizate de varstnici, care au presbitie (scaderea vederii o data cu inaintarea in varsta). Ei au in continuare nevoie de o pereche de ochelari pentru citit si alta pentru privit la calculator sau la televizor.
SFATUL MEDICULUI
|
Pentru a evita problemele de vedere provocate de calculator, medicul oftalmolog Oana Florescu recomanda in primul rand corectarea viciilor de refractie cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact. In al doilea rand, sunt indicate tratamentele antireflex ale lentilelor. Acum exista o multime de tratamente pentru lentile in scopul unei protectii mai bune a ochilor. De asemenea, este benefica utilizarea ecranelor de protectie pentru monitoare si televizoare. Nu trebuie neglijat programul ordonat de lucru la calculator. Este recomandat sa facem pauze de lucru o data la fiecare ora. Nu stam opt ore in fata monitorului fara intrerupere si apoi ne plangem ca ne dor ochii.
|
STIATI CA
|
|