x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Capcanele iubirilor de-o vara

Capcanele iubirilor de-o vara

14 Iun 2005   •   00:00
Capcanele iubirilor de-o vara

Capcanele iubirilor de-o vara I Pictura trupului I De ce, mami? I Riscul iubirii de-o vara I Urechea cea batrana I Soarele ne da foc la piele I Nu atinge alunitele! I La farmacie, cu sau fara reteta I Cand scaunul te tine pe loc I Stejarul creste potenta sexuala I Izvor de vitalitate I Picioare suple I Alimente energizante I Implantul este rezistent I Interferonul ataca virusurile I Cum a aparut prezervativul



Dreptul la o clisma cu grohotis


  • de MAGDA MARINCOVICI
  • Zilele trecute eram in cabinetul unui reputat medic, directorul unui spital bucurestean, si il intrebam printre altele despre drepturile platitorului de asigurari de sanatate si despre pachetul minim de servicii medicale. Raspunsul m-a cam luat pe nepregatite. "O clisma cu grohotis", imi serveste medicul drept raspuns. La prima vedere, raspunsul pare amuzant, cam greu de acceptat, dar - sa recunoastem - dureros de adevarat. Stim cu totii ca, pana sa te tintuiasca la pat, boala te scoate din casa. Mai precis te mana la medicul de familie. Lui ii marturisesti tot, ca la preot, in speranta vindecarii. Medicul te ascuta, te asculta. Apoi te asculta iar, de data asta cu stetoscopul. Cam atat poate face pentru tine, asigurat, cu tensiometrul, stetoscopul si bruma de retete gratuite si compensate pe care le are lunar la dispozitie.
    Dar un necaz nu vine niciodata singur. Si boala, si cheltuiala. Caci medicul pentru a-ti pune diagnosticul iti indica una-doua-trei analize. Nu mai multe, caci stie ca le vei face la un laborator cu banii jos. Iti mai prescrie si cateva medicamente, pana vin rezultatele analizelor. Tot asa, cam doua-trei medicamente dintre cele mai ieftine. Evident, iar umbli la portofel ca degeaba-s ele compensate. Cele ieftine care se compenseaza nu mai sunt in rafturi sau or mai fi "de samanta", dar farmaciile nu mai au fonduri pentru compensate si gratuite.
    Vrei, nu vrei, le cumperi cu bani grei pe cele scumpe. Pe hartie sunt insirate niscaiva analize si investigatii medicale la care am avea dreptul pentru banii retinuti constiincios luna de luna. In realitate, drepturile lipsesc cu desavarsire. Pana la urma, adevarul e ca banii ni se iau, de ei nu beneficiem nimic si nu exista nici o asociatie, fundatie - eu stiu, ceva in genul celor care protejeaza consumatorul - care sa apere drepturile asiguratului. Pentru ca, deocamdata, dreptul asiguratului se reduce la o clisma cu grohotis. Cam scump, dar la atat se reduce dreptul asiguratului.

    ×