x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Catina, insulina vegetala

Catina, insulina vegetala

de Elena Stanciu    |    02 Aug 2005   •   00:00
Catina, insulina vegetala
TERAPII ALTERNATIVE
"Totul a pornit de la un medicament pentru tratarea diareei la animale. Intr-o zi m-am imbolnavit grav de diaree, care nu-mi trecea nicicum. Auzind ca nu ma simt bine, o prietena de-a mea, de la tara, mi-a adus o sticluta cu afinata cu ajutorul careia m-am pus pe picioare", povesteste medicul Roman Morar. De peste 20 de ani, Roman Morar este profesor in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca si studiaza puterile terapeutice ale afinului. Este atras in special de actiunea afinului de scadere a glicemiei.

In 1982, medicul Roman Morar a produs pentru prima data un medicament din fructe de afin, ca antidiareic pentru animale, care, doi ani mai tarziu, a fost brevetat si inregistrat la OSIM. Dupa 12 ani, in 1994, a fost avizat in medicina umana. "Apoi intr-o revista a aparut un interviu cu mine, despre acest medicament, iar la sfarsit reporterul, luand informatia din prospect, a scris «medicamentul este bun si in diabet, stiut fiind ca afinul este considerat insulina vegetala»", explica medicul Roman Morar. Puterea presei si-a spus cuvantul, deoarece in scurta vreme el a fost bombardat din toate partile de scrisori de la persoane bolnave de diabet care au incercat medicamentul si au observat ameliorari.

"Oamenii au inceput sa imi scrie si ma intrebau cata vreme trebuie sa ia pastilele. Dar eu nu aveam nici un fel de experienta in aceasta boala si nici nu prea voiam sa ma apuc de studiul ei. Dar pana la urma scrisorile au invins. Cum poti sa refuzi sa raspunzi unei mame care iti scrie ca are un copil de cativa anisori bolnav de diabet?", povesteste medicul.

Un nou proiect

In urma experientelor pe soareci a descoperit un fapt uluitor care cam contrazicea lumea stiintifica internationala: celulele beta din insulele Langerhans (din pancreas) se regenerau. Or, la acea data specialistii spuneau altceva.

"Am repetat experientele ca sa fim siguri de rezultat pentru ca nu te poti duce la doctorii in medicina umana, tu, medic veterinar, sa-i spui ca e altfel decat stie el, ca nici nu se uita la tine. Dar am constatat ca intr-adevar celulele beta latente, in urma administrarii medicamentului cu afine, se refaceau. La cateva luni dupa ce am observat acest lucru am citit intr-o revista de specialitate ca cercetatorii de la Universitatea Harvard, din SUA, lucrand pe culturi de celule, au confirmat rezultatele histologice pe care le constatasem si eu", explica medicul Morar.

In prezent medicul lucreaza la producerea unei variante imbunatatite a medicamentului in care a introdus si fructe de catina deoarece a observat ca in dibet organismul pierde vitamine, iar acesta planta este cel mai bun revitaminizant natural. Medicamentul se va gasi cel mai probail in farmacii din toamna acestui an.

BIOGRAFIE. Roman Morar s-a nascut la 30 septembrie 1939, la Daia-Sighisoara, judetul Mures. A urmat cursurile facultatii de medicina veterinara din Bucuresti, dupa care si-a inceput activitatea ca medic veterinar. In 1970 obtine titlul de doctor, iar in perioada 1970-1972 este medic veterinar de ferma. In 1972 devine asistent universitar, apoi sef de lucrari (’78-’90), conferentiar (’90-’92) si in cele din urma profesor universitar (din ’92). A publicat 26 de carti didactice, noua indrumatoare de lucrari practice si peste 200 de lucrari stiintifice. Este autorul si coautorul a noua brevete de inventii si a organizat primul laborator fitoterapeutic veterinar din tara (1982).
×
Subiecte în articol: roman morar