x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Caut o dieta de ingrasare!

Caut o dieta de ingrasare!

de Liana Hainarosie    |    24 Ian 2006   •   00:00
Caut o dieta de ingrasare!
TERAPII COMPLEMENTARE
Da, sunt si persoane pentru care a lua 2-3 kilograme inseamna o bucurie. Si aceasta bucurie poate veni din partea fitoterapiei.
In cura de ingrasare, pentru stimularea poftei de mancare, fitoterapia recomanda ceaiurile din plante amare - de genul pelinului, anghinarei. Aceste plante se pot amesteca si cu conuri de hamei, papadie, coada-soricelului, maces, ghintura. "Infuziile din pelin, anghinare, conuri de hamei, papadie, coada-soricelului, maces se prepara dintr-o lingurita de planta la o cana de apa. Infuziile se administreaza o data pe zi sau inaintea meselor principale", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. In cazul ghinturei, ea se foloseste sub forma de decoct, dintr-o jumatate de lingurita de planta la o cana cu apa. De asemenea, se mai pot folosi si cateva picaturi de tinctura de ghintura sau de cerentel, care se gasesc la plafar. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda sa luam 2 lingurite de tinctura inainte de masa cu 15-30 de minute.

Usurarea digestiei


Pentru o cat mai buna asimilare a alimentelor, pentru usurarea digestiei si stimularea poftei de mancare se recomanda infuzia din amestecul din 10 g de tintaura, 20 g de pelin, 10 g de anghinare, 30 g de conuri de hamei, 30 g de papadie. Din infuzia din acest amestec se bea cate o cana intre mesele principale. De asemenea, in cura de ingrasare, fructele si legumele ar trebui sa aiba prioritate. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda fructele uscate: smochine, curmale, stafide, dar si mere, struguri... De asemenea, nucile, alunele, arahidele sunt o sursa importanta de calorii.

O alta categorie de plante utile in cura de ingrasare sunt cele din familia condimentelor, care maresc apetitul. Dintre acestea cele mai eficiente sunt rozmarinul, maghiranul, cimbrisorul, busuiocul. Maghiranul, de exemplu, se poate folosi si sub forma de infuzie, dintr-o lingurita de plante la o cana de apa, care se bea inaintea meselor principale.

×