x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cazul din cuptor şi probele din holul Parchetului

Cazul din cuptor şi probele din holul Parchetului

de Paula Anastasia Tudor    |    05 Iun 2009   •   00:00

Am scris şi eu ca reporteru' despre un caz. Un caz care m-a cutremurat când am aflat de el, când am început să întreb, să caut, să aflu, un caz care m-a dărâmat când l-am povestit. O fetiţă răpită de tată. Nu de drag, că a primit bocanci în cap bietul copil de la taică-său până nu s-a mai ridicat de jos. Ci din răzbunare. Că deh, bărbatul nu putea lăsa muierea care l-a părăsit nepedepsită.



Ochii mă usturau, iar lipsa de aer îmi dădea senzaţia de vertij. Dar momentul în care aproape m-a lovit apoplexia a fost când am ajuns la răspunsul Poliţiei, cel de după 7 ani de făcut nimic, prin care se propunea închiderea dosarului pentru că fapta s-a prescris. Cum poate să se prescrie un omor, nu am să înţeleg. Adică... gata?

Trec 8-10 ani şi copilul e ca şi cum n-a fost, toate chinurile lui, toate lacrimile, durerile, spaimele, toată suferinţa de sub bocancul tatălui se şterg cu buretele? Da! Mai exact... se transformă în cenuşă. Dosarul pleacă la topit. N-avem loc pentru arhivarea crimelor. N-avem timp pentru cercetarea lor... N-avem chef, n-avem bani... n-avem curiozitate... n-avem nimic. Ba da. Avem ceva. Copii omorâţi şi criminali în libertate.

Am văzut acum câteva luni cum erau depozitate probele la un Parchet din ţară. Într-un holişor de doi pe trei. Pe un fişet din hol era un afiş cu un cap de mort ce te atenţiona că e zonă de pericol biologic, iar probele erau vârâte în cutii de pantofi, în sacoşe sau înfăşurate în hârtie şi zăceau alandala îngrămădite pe lângă doi pereţi înălţându-se spre tavan una peste alta. Rezemate în colţul peretelui erau câteva bâte - arme ale unor crime. Holul respectiv era de fapt calea de acces într-un birou destul de vizitat.

Dar astea-s condiţiile! Te mai împiedici de-o bâtă, pui mâna şi o aşezi la locul ei, la colţ...

Imaginea aia faină cu depozite în care sunt ordonate alfabetic sau cronologic cutii cu probe de zeci de ani, ţiplate, e clar că nu-i de-aici, e din alt film. Noi le topim, că n-avem unde le ţine. Noi n-avem clădiri. Clădirile s-au retrocedat chit că aveau revendicatori sau nu, iar alea care nu s-au retrocedat au fost umplute cu ţigani care le-au devastat şi au pus umărul la demolarea lor întru propăşirea stăpânirii - adică a primarului din localitate - care s-a văzut proprietar peste teren şi l-a vândut după bunul plac...

Şi-atunci de ce se-ntreabă lumea de ce cele două femei care au participat la ascunderea corpului fetiţei n-au indicat locul? E de neiertat, dar nu e de ne'nţeles. Cine le garanta lor că el va fi închis? Că nu va veni peste ele să le rupă oasele, să le îngroape şi-apoi să scape nepedepsit ca în cazul fetiţei? Nimeni!

×
Subiecte în articol: pagina de suflete n-avem