x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce boli "se văd” în ochi!

Ce boli "se văd” în ochi!

de Dr Dana Tinică    |    21 Mai 2012   •   18:33
Ce boli "se văd” în ochi!

Ochiul este comparabil cu un dispozitiv sofisticat care imbina optica, ingineria chimica si electronica. In acelasi timp una dintre trasaturile fizice definitorii si o poarta spre suflet. Poate fi o oglinda a sanatatii? Exista, de exemplu, boli generale care dau simptome la nivelul ochilor: afectiunile hepatice produc icter, manifestat prin coloratia galbena a ochilor, in unele boli neurologice apar semne oftalmolgice (vedere dubla sau incetosata, reducerea campului vizual) si multe afectiuni reumatismale sau endocrine produc si simptome oculare. In ceea ce priveste maladiile oculare propriu zise, deseori boli grave ca glaucomul sau degenerescenta maculara pot evolua silentios pana la complicatii grave, in timp ce o banala conjunctivita poate da manifestari zgomotoase! Care sunt totusi cele mai intalnite simptome oculare?

Scotomul reprezinta o zona de disparitie a vederii pe o portiune a campului vizual. ,,Pata' respectiva poate fi situata central (asa cum se intampla de pilda in degenerescenta maculara) sau periferic. Macula este zona centrala a retinei, unde se formeaza cea mai clara imagine. Din motive inca incomplet elucidate macula se poate deteriora, procesul fiind mai frecvent dupa 60 de ani. Degenerescenta maculara se instaleaza insidios, initial cu nevoia unei mai bune iluminari la citit sau lucru si adaptare dificila la lumina scazuta. Textul scris devine neclar, distorsionat, sters, pentru ca in final vederea centrala sa dispara complet, cu conservarea celei periferice. Pierderea vederii in zona periferica a campului vizual se intalneste cel mai des in glaucom si retinita pigmentara (o afectiune degenerativa a retinei de cauza genetica).

● Glaucomul este o maladie grava, care netratata poate duce la pierderea vederii, cauzata de o crestere a tensiunii intraoculare, ce distruge fibrele nervului optic, incepand cu cele marginale. In glaucom se vede centrul imaginii, chiar daca de obicei mai putin clar, dar nu se percepe periferia acesteia, dand un asa-zis efect de tunel.

● In retinopatia diabetica se produc hemoragii ale vaselor retiniene, avand drept consecinta distrugerea unor portiuni din retina, care se traduce prin pete intunecate in diferite zone din campul vizual.

Incetosarea vederii apare in diferite tulburari de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism) sau in cataracta.
● In miopie obiectele aflate la distanta sunt percepute neclar, iar in hipermetropie, cele aflate mai aproape, defectul putand fi corectat cu lentile potrivite.

● Cataracta consta in formarea unei opacitati la nivelul cristalinului (lentila ochiului), care impiedica trecerea luminii. Perceptia neclara se instaleaza treptat, impunand o lumina mai puternica la lucru, cu vedere mai slaba pe timpul noptii si aparitia unor halouri in jurul sursei de lumina. Un simptom des intalnit, dar de cele mai multe ori lipsit de gravitate, consta in aparitia de puncte mobile (,,muste') in campul vizual. Alteori, insa ele pot semnala o inflamatie sau o hemoragie in vitros (masa gelatinoasa aflata in mijlocul ochiului) ori mai grav pot prevesti o dezlipire de retina.

Inrosirea ochiului este un fenomen frecvent intalnit, produs prin dilatatia vaselor ochiului, din diferite zone anatomice si de cauze foarte diferite (infectie, inflamatie, iritatie, traumatisme, cresterea tensiunii intraoculare). In unele cazuri este difuza, mai intensa la periferia ochiului si slabind in intensitate pe masura ce se apropie de iris, reflectand o dilatatie a vaselor superficiale ale ochiului, cum se intampla de pilda in conjunctivite.

In alte cazuri se observa dilatatia radiara a unor vase de sange (ca spitele unei roti), plecand din centrul ochiului, de la iris, spre periferie. Acest aspect reflecta o suferinta mai periculoasa, de obicei, din zona anterioara si profunda a ochiului: cornee, iris, corp ciliar, putand fi de asemenea semnul de debut al unui glaucom. Alteori, roseata este limitata la o anumita zona, asa cum se intampla in hemoragiile subconjunctivale. Acestea apar dupa traumatisme mici,uneori simple eforturi de tuse, varsaturi sau defecatie. Zona de inrosire este intensa, bine delimitata, tinde sa se extinda in zilele urmatoare, dar si se vindeca fara probleme intr-o saptamana.

Cel mai frecvent ochiul rosu este rezultatul unei conjunctivite. Acestea pot fi de natura virala, bacteriana sau alergica. Pe langa durere, inrosirea ochiului si umflarea pleoapelor se observa si o secretie abundenta care in cazul conjunctivitelor virale este clara, apoasa, iar in cele bacteriene este groasa, lipicioasa, galben-verzuie.

×