x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce este colposcopia?

Ce este colposcopia?

de Dr Dana Tinică    |    05 Mar 2012   •   21:00

Colposcopia este o metoda de vizualizare a vaginului si colului uterin cu ajutorul unui colposcop, un instrument asemanator unui microscop. Colposcopia a fost introdusa pentru prima data in Germania in 1925, tehnica perfectionandu-se de-a lungul timpului.

Nu trebuie uitat ca, datorita informatiilor diagnostice pretioase obtinute prin colposcopie si testul Babes-Papanicolau, cancerul de col uterin, cea mai raspandita forma de cancer intalnita la femei la inceputul secolului XX, a devenit o maladie curabila in tarile in care aceste investigatii se practica in mod sistematic. Pare o procedura neplacuta sau dureroasa, cu toate acestea nu se deosebeste foarte mult de un examen ginecologic obisnuit. Spre deosebire de examinarile endoscopice nu se introduce un tub in vagin, ci se practica doar vizualizarea din exterior cu ajutorul lentilelor, colposcopul neatingand corpul femeii examinate.

Colposcopia nu trebuie confundata cu culdoscopia, care este o investigatie ce permite examinarea organelor cavitatii pelvine cu ajutorul unui tub introdus prin vagin. Colposcopia nu este dureroasa, nu necesita pregatire speciala, nu presupune internare si nu se face sub anestezie, astfel incat activitatile zilnice nu vor fi perturbate.

Colposcopia este utila in depistarea modificarilor precanceroase si canceroase ale vulvei, vaginului si colului uterin. Ea este indicata in primul rand femeilor care au prezentat anomalii la examenul ginecologic sau rezultate anormale la testul Babes-Papanicolau. Din pacate, nu toate femeile fac acest test conform indicatiilor si dintre acestea cel putin o treime neglijeaza sa faca colposcopia in cazul inregistrarii unor rezultate suspecte).

Alte recomandari vizeaza prezenta durerilor si sangerarilor vaginale, mai ales legate de contactul sexual sau depistarea vegetatiilor veneriene la nivelul vaginului sau colului, in special in cazul detectarii unor tulpini HPV cu risc crescut la testul HPV (in care se recolteaza secretie de la nivelul colului si se determina in laborator daca HPV este prezent si despre ce tipuri de virus este vorba). Nu exista contraindicatii importante in legatura cu aceasta investigatie. Ea se poate face fara risc chiar si in timpul sarcinii (unele probleme ar putea apare doar daca ar fi necesara si biopsia).

Totusi colposcopia nu trebuie programata in timpul menstruatiei si nici in cazul unor inflamatii acute cervicale sau vaginale (acestea trebuie mai intai tratate).
Cu o zi inainte nu trebuie intretinut raport sexual, nu trebuie introduse in vagin tampoane, creme sau ovule, spermicide, lubrifianti sau gel de dus. Inainte de examinare se goleste vezica urinara. Pacienta se examineaza ginecologic, se introduce in vagin un specul pentru a-l mentine deschis si apoi se apropie colposcopul si se examineaza interiorul vaginului cu ajutorul acestuia. Colposcopul are o sursa puternica de lumina si lentile (este asemanator cu un microscop sau binoclu) care maresc de 10-40 de ori. Exista colposcoape care permit si obtinerea de imagini (foto sau video) sau conectate la un computer.

In timpul examinarii medicul va utiliza o solutie de acid acetic (otet) si solutie Lugol (contine iod, asa ca anuntati medicul daca sunteti alergica) pentru o vizualizare mai buna a leziunilor. Daca e necesar medicul va face o biopsie, adica va recolta unul sau mai multe fragmente de tesut suspecte pentru examinari de laborator. In acest caz se simte o mica intepatura, o durere de cateva secunde, iar medicul va folosi o solutie speciala pentru a opri hemoragia.

Examinarea propriu-zisa dureaza aproximativ 10-15 minute. Dupa examinare nu sunt necesare precautii speciale. In ziua respectiva nu trebuie practicate activitati fizice intense, iar timp de o saptamana nu trebuie intretinut contact sexual si nu trebuie introduse in vagin tampoane, creme sau gel de dus. Este posibil, mai ales daca a fost facuta punctie, sa apara durere, sangerari vaginale si o secretie vaginala deosebita, mai inchisa la culoare, simptome care persista cateva zile. Trebuie anuntat medicul daca sangerarile vaginale sunt masive, daca apar dureri abdominale intense, febra sau secretie vaginala urat mirositoare.

Medicul va discuta cu dvs despre ceea ce a constatat in timpul colposcopiei si deciziile de tratament care trebuie eventual luate, iar daca a fost realizata o punctie rezultatele vor fi obtinute dupa cateva zile.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate