x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce este tromboza venoasă și cum poate fi tratată cu succes

Ce este tromboza venoasă și cum poate fi tratată cu succes

19 Dec 2022   •   16:59
Ce este tromboza venoasă și cum poate fi tratată cu succes

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune foarte gravă care apare în urma formării unui tromb (un cheag de sânge) într-o venă profundă. Dacă nu este tratată la timp sau evoluează, tromboza venoasă profundă se poate transforma în trombembolism pulmonar și poate avea efecte fatale.

De obicei, trombii se formează în partea inferioară a corpului, în gambe, coapse sau pelvis și mai rar în partea superioară. În momentul în care aceștia se rup, devine o complicație, deoarece aceste mici cheaguri pot să ajungă în vasele pulmonare. Această complicație este denumită embolie pulmonară și dacă nu este tratată la timp, poate duce rapid la deces.

Tromboza venoasă profundă este de două feluri: cea simptomatică (unde membrele afectate se umflă și cauzează durere) sau asimptomatică. Cauzele sunt diverse și nu există nici o limitare de vârstă pentru apariția ei.

Mai multe detalii despre această afecțiune și modul cum poate fi tratată cu succes oferă Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie în cadrul Arcadia – Spitale și Centre Medicale în cele ce urmează.

Care sunt cauzele apariției trombozei venoase?

Tromboza venoasă apare ca urmare a lezării peretelui venos prin fracturi, leziuni musculare sau diverse operații, însă cel mai des este întâlnită în cazul fluxului sanguin încetinit. În aceste cazuri, putem vorbi despre repausul prelungit la pat, menținerea poziției în șezut pe timp îndelungat, dar și paralizia. Există și alți factori, cum sunt contraceptivele orale sau sarcina.

Simptome

De multe ori, tromboza venoasă nu este descoperită la timp, ci abia când simptomele debutează. Cele mai comune sunt mărirea în volum a membrului afectat, durerea, schimbarea culorii pielii și creșterea temperaturii. La membrele superioare, pot apărea simptomele de mai sus, plus o durere la nivelul gâtului și a umărului, dar și o slăbiciunea musculară.

Diagnostic și recomandarea medicului specialist

După ce pacientul consultă un medic specialist și efectuează ecografia Doppler vasculară și eventual flebografie, acesta îi poate recomanda administrarea de medicamente anticoagulante. Tratamentul poate funcționa în cazurile ușoare ale trombozei, iar pacientul își poate continua viața fără să fie nevoie de o intervenție chirurgicală.

În cazul tratării embolismului pulmonar și ca urmare a unui consult medical în care pacientului i se spune că medicamentele coagulante nu sunt o soluție bună, medicul îi poate recomanda implantarea unui filtru de venă cavă inferioară. Acest filtru blochează circulația cheagurilor către inimă și plămâni și poate reprezenta soluția cea mai eficientă pentru tratatea acestui diagnostic.

Filtrele se plasează printr-o procedură ghidată de angiograf. Medicul introduce printr-o venă de la nivelul inghinal sau de la cel al gâtului un cateter ce conține filtrul și îl va ghida radioscopic până la locul unde trebuie poziționat și fixat. Intervenția de implantare se realizează sub anestezie generală și presupune un grad redus de disconfort. Durata procedurii este de 30 minute sau maximum o oră, iar externarea are loc după 24 de ore.

După toată această procedură, este important ca pacientul să ofere corpului o mică perioadă de refacere. După această perioadă, activitatea fizică poate începe la modul moderat. Este recomandată o dietă echilibrată și evitarea viciilor precum fumatul și alcoolul. Post operator va fi nevoie doar de investigații periodice prin analize de sânge și consultații medicale.

Material susținut de Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

 

×