x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce-mi aduce Mos Nicolae?

Ce-mi aduce Mos Nicolae?

de Steluta Indrei    |    29 Noi 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Mos Nicolae va bate in curand cu nuielusa la usile noastre. Ne aduce aminte ca intram in perioada in care fiecare dintre noi suntem copii, simtim nevoia sa daruim, dar in acelasi timp sa primim. Perioada in care se activeaza nevoia "de a fi impreuna", nevoia de a ne bucura alaturi de cei dragi. Dar oare ce se ascunde in ciorapelul Mosului? Ce este bine sa le daruim copiilor nostri? Ce semnificatie au darurile si nuielusa Mosului? Psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie ne ajuta sa gasim cadourile potrivite pentru cei mici si ne dezvaluie cum sa profitam de rolul educativ al acestei sarbatori.

Dulciuri si nuielusa


Se spune ca de Mos Nicolae nu obiectele sunt cele care primeaza, ci pachetelele cu dulciuri: ciocolata, bomboane, caramele, figurine din zahar. "Nu intamplator se obisnuieste acest lucru. Dulciurile semnifica dragostea, afectiunea, iar daruirea pachetelului cu tot felul de bunatati genereaza automat in subconstientul copilului o stare de confort, de siguranta", este de parere psihologul Stefania D. Nita. Dincolo de a spune "te iubesc", parintele ii ofera afectiunea sa prin gestul in sine de a-i darui dulciuri. De preferat ar fi insa ca Mos Nicolae sa asocieze dulciurile cu nuielusa, pentru ca este o forma indirecta, dar ferma de a-i arata copilului ca ambele lucruri sunt posibile: si afectiunea, si autoritatea. Copilul isi da seama ca, daca este cuminte, daca face treburile pe care le are de facut, atunci parintii il rasplatesc.

Nu este bine sa primeasca doar dulciuri sau doar nuielusa. Indiferent de varsta pe care o are, copilul va intelege ca, daca primeste doar nuielusa, nu merita nimic din partea mamei, nici macar o caramea. Se va simti vinovat, respins. In gestul de a-i oferi numai nuielusa va resimti o atitudine dura din partea parintilor. Or, pentru ca simbolul pedepsei sa fie mai usor inteles de catre copil, el trebuie sa se imbine si cu cealalta latura. E ca o moneda. Are o parte buna, dar aceasta nu poate sa existe fara partea cealalta, mai putin buna. Daca n-ar fi rau, n-am sti cand e bine. Si invers.

"Din punct de vedere psihologic, sarbatoarea lui Mos Nicolae imbina foarte adecvat cele doua principii de relationare cu copilul: recompensa si pedeapsa. Dintre toate sarbatorile de peste an, Mos Nicolae ilustreaza intr-un mod delicat, dar in acelasi timp ferm, aceste principii. Prin intermediul acestei sarbatori, copilul ia contact direct si cu ceea ce se intampla cand are o purtare buna, dar observa si ca un comportament negativ se poate solda cu pedeapsa. In mod automat, copilul percepe ambele laturi ale parintelui: afectivitatea, capacitatea lui de a recompensa, dar, si autoritatea. Aceste doua caracteristici conduc la unitatea imaginii pe care copilul o are despre parinte. «Poate sa fie si bun, ceea ce inseamna ca ma iubeste, dar daca nu sunt cuminte, poate fi si altfel»", explica psihologul nostru.

Iata cum Mos Nicolae ne ajuta intr-un mod subtil sa ne educam copiii. De asemenea, prin pregatirea ghetutelor in care Mos Nicolae pune darurile, copilul este responsabilizat. "Mos Nicolae vine pentru tine, iar tu trebuie sa-i arati ca esti copil mare de acum, ca ai grija sa-ti faci ghetutele." Surprinzator, dar aproape nici un copil nu se va da inapoi de la a-si spala ghetutele si de a le aseza ordonat la usa sau la fereastra. Copiii mai mari fac asta din proprie initiativa, fara sa le mai spuna parintii. Mos Nicolae "reuseste" sa-i responsabilizeze pe copii mai bine decat o fac adultii prin tot felul de procese educative. "Parintii pot invata de la Mos Nicolae si chiar ii pot «fura» putin din ceea ce face. Adica sa procedeze in aceeasi maniera si cu aceeasi subtilitate", considera psihologul Stefania D. Nita.

Jucarii


Alaturi de dulciuri si de fructe, in pachetelul Mosului se poate strecura si o jucarioara. Daca isi doreste o jucarie supersofisticata, foarte scumpa, pe care parintii nu si-o permit, copilul va fi putin dezamagit, dar depinde cum mama si tata reusesc sa-i explice situatia. Copilul va intelege daca i se spune ceva de genul: "Stii si tu ca Mos Nicolae aduce daruri multor copii si probabil pana a ajuns la noi a ramas fara masinuta cu telecomanda. Dar uite ti-a adus o masinuta mai micuta, iar la anul va avea una si pentru tine…". Oricum jucariile n-ar fi bine sa fie daruite in exces de Mos Nicolae. De ce? Pentru ca atunci copilul amesteca sarbatorile. Pe cat posibil, jucariile, obiectele de imbracaminte sa fie lasate pentru Craciun. Trebuie sa se faca o departajare. Daca Mos Nicolae este prea incarcat, deja copilul nu mai gusta cu aceeasi intensitate din bucuria desfacerii cadourilor de Craciun. Mos Nicolae este cel care pregateste si anunta venirea lui Mos Craciun. Daca Mos Nicolae aduce multe dulciuri, copilul isi spune: "Am fost cuminte. Atunci sa vezi ce o sa-mi aduca Mos Craciun!". Daca micutul este coplesit cu tot felul de jucarii, obiecte, dulciuri de la Mos Nicolae, toata feeria Craciunului e cumva umbrita. Astfel, Mos Nicolae ne invata sa respectam si sa traim momentul cu ceea ce el ne ofera, fara sa furam din el si fara sa incarcam. La scolari nuielusa lui Mos Nicolae se asociaza cu notele, cu invatatura. Daca tot se apeleaza la aceasta semnificatie, atunci parintii sa adauge in ciorapelul lui Mos Nicolae o carte, o cutie cu creioane colorate, plastilina, un joc, obiecte care tin de dobandirea deprinderilor si care ii bucura foarte mult pe copii.

SFATUL PSIHOLOGULUI


Atunci cand cumpara cadouri, parintii trebuie sa se gandeasca la ceea ce simt pentru copiii lor, la bucuria si nerabdarea incercate de micuti in aceasta perioada. Psihologul Stefania D. Nita le recomanda sa lase deoparte pragmatismul. Se intampla in cazul multor parinti ca Mos Nicolae sa devina un mijloc de a mai scapa de o grija, de a imbina utilul cu placutul. Se gandesc: "De ce-ar mai avea nevoie copilul? De sosete, caciula, manusi si un pulover. I le fac cadou de Mos Nicolae". Nu o data i s-a intamplat psihologului Stefania D. Nita sa auda de la adulti in timpul sedintelor de psihoterapie: "La fiecare Craciun, mama imi lua un pulover". Un astfel de cadou este resimtit de copil ca o dezamagire. Mult mai mult il bucura pe un copil o caramea cu menta, spre exemplu, decat o pereche de sosete flausate. Imbracamintea, incaltamintea se pot cumpara si peste an, asa ca nu-i stricati bucuria micutului de sarbatori. Macar o data pe an copilul se poate simti rasfatat cu dulciuri si pe cat posibil este necesar sa se renunte la utilitatea imediata. In acelasi timp ne permitem noua insine, ca adulti, sa facem ceea ce simtim. Un exemplu: "Simt nevoia sa-mi rasfat copilul cu dulciuri, n-am sa fac lucrul asta pentru ca are tendinta de a se ingrasa". Si atunci pedepsim si copilul, privandu-l de bucuria sarbatorii, dar ne pedepsim si pe noi, fiindca facem ceva impotriva a ceea ce simtim. "Simt ca vreau sa-l bucur, dar nu e bine sa-i iau dulciuri." Normal, nu e bine sa-i iei in fiecare zi, dar o ciocolata in plus sau in minus de Mos Nicolae nu rezolva problema unui copil mai grasut.

BEBELUS. Chiar daca aveti un copilas de cateva luni, este bine sa ii pregatiti un cadou de Mos Nicolae. El nu intelege, dar simte cu siguranta. Simte bucuria mamei, emotia tatalui care-i daruieste ceva, simte ca e sarbatoare. Se transmite foarte puternic starea cu care daruiti obiectul respectiv. Copilasul, desi nu se poate exprima, se va bucura si veti afla asta dupa ochisori, dupa cum zambeste, dupa cum isi misca manutele. E ca un copil mai marisor care sare de gatul mamei si o pupa. Fiecare varsta cu modurile ei de manifestare.

COMUNICARE. Mos Nicolae poate fi sarbatorit chiar si cand bebelusul este inca in burtica mamei. Copilul simte. In momentul in care viitoarea mama se bucura si ii vorbeste pruncului "Uite ce ti-a luat mami in momentul cand vom fi impreuna", ea va observa ca ii raspunde. Micutul misca piciorusele, manutele… De aceea nu este in zadar sa i se povesteasca despre Mos Nicolae, Mos Craciun.

×