x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce şi cum să mâncăm în sezonul rece

Ce şi cum să mâncăm în sezonul rece

24 Oct 2015   •   16:37
Ce şi cum să mâncăm în sezonul rece

Multe dintre alimente ne pot ajuta să ne menţinem într-o formă cât mai bună în sezonul rece, semnalează ABC. Cotidianul spaniol recomandă în acest sens supele, condimentele, infuziile, legumele, fructele şi produsele lactate.

Supele şi alte feluri calde care se mănâncă cu lingura sunt o alegere foarte bună toamna şi iarna. Pe de o parte, furnizează căldură corpului, iar pe de altă parte, facilitează o hidratare imediată. În multe dintre ele ingredientul principal sunt legumele, care, datorită amidonului, sunt o sursă de energie. În plus, unele ingrediente sunt considerate remedii naturale pentru gripă, cum ar fi ceapa.

Condimentele favorizează funcţia vasodilatatoare a corpului, în legătură directă cu termoreglarea. Consumul de piper, cuişoare, scorţişoară, curcuma sau şofran contribuie la creşterea temperaturii corporale. Usturoiul favorizează producerea de anticorpi. Condimentele înseamnă un dublu beneficiu pentru sănătate, pentru că sunt potenţatori de gust, ceea ce facilitează reducerea consumului de sare.

Infuziile sau ceaiul, ca şi condimentele, ajută la menţinerea unei temperaturi corporale ridicate. Multe dintre aceste băuturi au componente care favorizează şi potenţează funcţionarea sistemului imunitar precum ceaiul verde, care, datorită înaltului conţinut de vitamina C, acţionează ca antigripal natural.

Legumele şi fructele protejează sistemul imunitar. Deşi consumul lor nu garantează evitarea răcelii, creşterea aportului de vitamina C contribuie la o stare de sănătate mai bună. Specialiştii recomandă consumul fructelor şi legumelor de sezon.

Produsele lactate asigură menţinerea unor niveluri optime de vitamina B şi vitamina D. Lipsa vitaminei B poate cauza anemie. Vitamina D reglează nivelurile de calciu din corp. Experţii recomandă de asemenea consumul de lapte de migdale, care, datorită conţinutului mare de calorii, este o sursă de energie şi reglează temperatura.AGERPRES

×