x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie să știm despre vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson&Johnson

Ce trebuie să știm despre vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson&Johnson

de Giulia Anghel    |    17 Mar 2021   •   13:06
Ce trebuie să știm despre vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson&Johnson
Sursa foto: Lucian Alecu

Cel de-al patrulea vaccin anti COVID-19 autorizat în UE este dezvoltat de compania americană Johnson&Johnson. Tratamentul este monovalent și produs prin tehnologia ADN recombinant, se arată în prospect. Totodată, procedurile de depozitare și transport nu sunt la fel de severe precum cele ale vaccinuriilor Pfizer/BioNTech și Moderna.

Serul se administrează în doză unică de 0,5 ml, prin injecție intramusculară, în partea superioară a brațului, și este recomandat persoanelor cu vârste de peste 18 ani. Pentru cei de peste 65 de ani nu este necesară reajustarea dozelor.

Medicamentul Jansssen este ambalat în flacoane care conțin câte cinci doze a câte 0,5 ml. 

Vaccinul oferă protecție la circa 14 zile după administrare. 

Deocamdată nu sunt date suficiente privind imunizarea femeilor însărcinate și nici nu se știe dacă este prezent în laptele matern.

Flacoanele nedeschise se pot păstra la temperaturi între -15 gr. Celsius și -25 gr. Celsus timp de doi ani și la temperaturi între +2 gr. Celsius și 8 gr. Celsius timp de 3 luni.

Efecte adverse

Reacțiile raportate, până în prezent, sunt legate de anafilaxie, motiv pentru care este necesară disponibilitatea tratamentului medical și supravegherea pacientului timp de minimum 15 minute după adminstrare.

Totodată, pot surveni reacții legate de anxietate, incluzând vasovagale (sincopă), hiperventilație ori manifestări asociate stresului. Trebuie luate măsuri de precauție pentru evitarea lezunilor cauzate de leșin.

Vaccinarea se amână la persoanele aflate în stare febrilă severă sau cu infecție acută.

Sunt necesare precauții pentru cei care sunt supuși unui tratament anticoagulant, care au trombocitopenie sau hemofilie deoarece pot să apară sângerări ori echimoze.

Este posibil să se declanșeze reacții adverse care pot afecta temporar capacitatea de a conduce vehicule.

Serul a fost testat, in studiul de fază 3, pe 21,895 de adulți, cu vârstă medie de 52 de ani. Au fost urmărite 11.948 de persoane pe o perioadă de 2 luni după vaccinare. Astfel, 48,6% dintre reacții au fost la nivel local, 38,9% cefalee, 28,2% oboseală, 33,2% mialgie, 14,2% greață și 9% pirexie. Majoritatea reacțiilor adverse au apărut în primele două zile după administrare. 

 

×
Subiecte în articol: vaccin covd johnson&johnson