x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ceaiul de vasc incalzeste inima

Ceaiul de vasc incalzeste inima

de Andrada Floria    |    27 Dec 2005   •   00:00
Ceaiul de vasc incalzeste inima
TERAPII COMPLEMENTARE
Doi indragostiti care se saruta sub o crenguta de vasc in perioada Sarbatorilor de iarna vor avea o viata fericita impreuna. Exista o credinta in popor conform careia vascul este simbolul dragostei. Insa aceasta planta semiparazitara, ce ramane verde peste iarna, este cunoscuta nu doar pentru ca ii apropie pe indragostiti. Vascul are, de asemenea, proprietati fitoterapice exceptionale, ne asigura doctorul Constantin Sararu, medic primar, competenta homeopatie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica.

Hipertensiune arteriala


Persoanele care au cel mai mult de castigat de pe urma preparatelor pe baza de vasc sunt cele care sufera de afectiuni cardiovasculare. "Principala indicatie terapeutica a acestei plante o reprezinta hipertensiunea arteriala, mai ales daca boala a aparut pe un fond de ateroscleroza sau de crestere a nivelului colesterolului rau in sange", indica specialistul. Vascul are efect de scadere a nivelului de colesterol, dar este si un puternic hipotensiv. De aceea, persoanele cu tensiunea arteriala scazuta trebuie sa consulte medicul inaintea inceperii unui tratament cu vasc. De asemenea, cu ajutorul preparatelor din vasc se obtin rezultate bune in hipertensiunea arteriala asociata cu anumite afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul, tusea cronica sau chiar inflamatiile cailor respiratorii superioare.

Pacientii care sufera de diabet pot utiliza preparatele pe baza de vasc pentru modul de a actiona al plantei in cazul in care apar probleme asociate cu aceasta afectiune. Asadar, vascul calmeaza durerile care apar in cazul neuropatiei diabetice. Datorita continutului bogat in alcaloizi, vascul este indicat si in tratamentul tumorilor inoperabile, in tratamentele postoperatorii sau in cobaltoterapie.

Planta toxica


Cele mai bune si mai putin toxice specii de vasc sunt cele care cresc pe ramurile mesteacanului, bradului, frasinului, marului si parului. Specialistii avertizeaza ca trebuie evitata utilizarea vascului care creste pe artar, tei, salcie si plop. "Mai trebuie sa luam in considerare inca un amanunt. Un lucru foarte important, de care trebuie sa tinem seama, este respectarea cu strictete a indicatiilor facute de specialistul in fitoterapie cu privire la cantitatile de vasc administrate", ne atentioneaza medicul Constantin Sararu. Specialistul prescrie, in functie de afectiuni, 20 de picaturi de tinctura de vasc de trei ori pe zi. In cazul infuziilor, nu vom depasi doua-trei cani zilnic. Tratamentul cu vasc trebuie sa dureze aproximativ 14-21 de zile, cu o pauza de o saptamana, dupa care se poate relua daca este nevoie. Astfel, pot fi evitate supradozarile. Chiar si in amestecurile de plante in care se foloseste, vascul se pune intotdeauna in cantitati mai mici, tocmai din cauza efectului sau foarte puternic. "Vascul contine o multitudine de substante care, prin acumulare, pot deveni toxice. Simptomele ce pot aparea in cazul consumului in exces sunt starile de greata si voma si durerile de cap. Acestea sunt semne ca ar trebui facuta o pauza in tratamentul cu vasc", explica medicul specialist.

PREPARARE. In tratamentele fitoterapice se foloseste planta intreaga de vasc. Se poate prepara un macerat din trei lingurite cu planta maruntita la o jumatate de litru de apa rece. Se lasa la macerat 10 ore, dupa care se filtreaza, se indulceste cu miere, iar intreaga cantitate rezultata se bea treptat, pe parcursul unei zile. Pentru persoanele cu afectiuni cardiovasculare, 2-3 varfuri de cutit cu pulbere de vasc pe zi sunt suficiente. Infuziile de vasc se fac dintr-o lingurita cu planta la o cana cu apa. Exista in farmacii si anumite preparate standardizate pe baza de vasc, sub forma injectabila, care se administreaza subcutanat sau intramuscular.

×
Subiecte în articol: vasc vascul