x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cele mai comune tipuri de anxietate și simptomele lor

Cele mai comune tipuri de anxietate și simptomele lor

09 Sep 2022   •   14:25
Cele mai comune tipuri de anxietate și simptomele lor

Pentru mulți dintre noi, anxietatea este parte din viața de zi cu zi. Încercând să trăim o viață frumoasă, e normal să experimentăm o anumită stare de neliniște. Totuși, pentru unii dintre noi, anxietatea poate ajunge să ne determine să facem alegeri specifice sau chiar să începem să trăim din prisma anxietății.

Anxietatea este o stare de neliniște, frică sau îngrijorare. Este normal să te simți anxios din cand in cand sau în anumite situații,  dar pentru unii oameni, anxietatea poate fi o problema severă care le afectează viața de zi cu zi.

În cazul în care anxietatea devine o parte din viața zilnică este important să apelezi la un tratament pentru anxietate revolutionar, care să te ajute să scapi de aceste stări, înainte de a te pune în pericol, psihic și fizic pe tine sau pe cei din jur.

Există mai multe tipuri de anxietate pe care le putem experimenta și fiecare dintre acestea au simptome diferite. Iată care sunt acestea.

 

Anxietatea generalizată

Acest tip de anxietate este o stare constantă de neliniște și îngrijorare care apare fără a exista o situație sau un motiv anume.

Persoanele cu anxietate generalizată pot avea simptome fizice precum durerile musculare, insomnii sau chiar diaree. De asemenea, aceste persoane, se pot simți iritabile, neliniște și cu o senzație constantă de teamă.

 

Anxietatea socială sau fobia socială

Anxietatea socială este o stare persistentă de teamă cauzată de interacțiunea cu oamenii, inclusiv teama de a vorbi în public. Foarte multe persoane suferă de acest tip de anxietate.

Simptomele pot include transpirația palmei, tahicardie dar și gânduri referitoare la frică sau judecata celorlalți.

Aceste temeri pot duce la evitarea activităților sociale sau la suferința și resentimente  în timpul acestora. Mai mult decat atât, oamenii cu fobie socială pot experimenta inclusiv atacuri de panică în anumite situații sociale.

 

Anxietate legată de performanțe

Cu siguranță ai trecut cel puțin o dată prin acea stare de autosubestimare, în care ai crezut că nu ești suficient de bun, într-o anumită situație.

Acest tip de anxietate este o stare constantă de neliniște cauzată de acest sentiment de a nu fi ”suficient de bun”  sau că vei fi judecat pentru performanțele tale. Aceasta se manifesta prin insomnie, transpirație, o stare de agitație permanentă și o stimă de sine scăzută.

 

Panica

Atacurile de panica pot fi declanșate de stres sau alți factori emoționali. Oamenii pot avea un atac de panică fără a cunoaște foarte exact cauza lor.

Simptomele unei atac de panică includ palpitații cardiace, transpirații, amețeli și greață.

 

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă pot avea gânduri repetitive (obsesiile) care îi duc la comportamente repetitive și excesive (compulsiile). Acestea pot include spălatul mâinilor, curațenia excesivă sau chiar gânduri despre a le face rău celorlalți.

Oamenii care suferă de tulburarea obsesiv compulsivă, sunt conștienți de cele mai multe ori că sunt iraționali, dar nu reușesc să își oprească singuri aceste comportamente sau gânduri. 

 

Stresul post-traumatic

Stresul post-traumatic este o stare psihologică ce rezultă în urma unui eveniment traumatizant prin care o persoană a trecut.

Evenimentele traumatice pot include abuzul , rănirea într-un accident , pierderea unei persoane dragi , divorțul,  supraviețuirea unei catastrofe naturale sau participarea la război .

Simptomele stresului post-traumatic includ amintiri reale sau imaginare , coșmaruri, insomnie , depresie și probleme de memorie . Aceste simptome pot împiedica o persoană să ducă o viață normală sau să aibă grijă de familia ei.

 

Anxietatea este o problema serioasă care poate avea un impact negativ asupra vieții oricărei persoane.

Indiferent de simptomele pe care le observi la tine sau la cei dragi, nu ezita să apelezi la ajutor specializat și tratamentul corespunzător, pentru a fi în siguranță și a trăi o viață normală. Nu ignora simptomele.

×