x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

05 Mai 2021   •   10:59
Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru implantologie va crește semnificativ în această decadă. De asemenea, se așteaptă ca tehnologiile digitale să joace un rol mai mare în ceea ce se numește „diagnosticarea restaurativă”, care va înlocui procedurile de diagnostic standard. Protocoalele orientate pe ghid vor fi utilizate pentru plasarea viitoare a implantului, cu metode complet ghidate utilizate în cazuri mai complexe.

Pentru a face loc inovației în acest domeniu, miturile privind procedura de implantologie trebuie să dispară, printr-o informare corectă, din surse autorizate.

1. ”Implantul este o procedură dureroasă”

Operația de inserare a implantului dentar este o intervenție minim invazivă și puțin dureroasă, de cele mai multe ori durerea resimțită fiind mai mică în cazul implantului decât în cazul procedurii de extracție dentară. Care este explicația? În cazul implantului, se intervine chirurgical cu micro-instrumente asupra unui os și a unei gingii sănătoase, spre deosebire de extracția dentară, unde adesea a existat o infecție sau inflamație a gingiei. 

 Calitatea actului medical este foarte importantă în cazul acestei proceduri. În intervenții de aceeași dificultate, o durată mai mare a operației din cauza unei experiențe mai mici a medicului implantolog, determină creșterea riscului apariției problemelor post-operatorii, cum ar fi inflamarea, durerea și chiar vânătăile. Din acest motiv, una din tehnicile de ultimă oră în implantologie, folosirea unui ghid chirurgical 3D, scade foarte mult timpul pe care un pacient îl petrece în cabinet. Prin această metodă terapeutică minim invazivă, lucrarea protetică poate fi prevăzută încă dinaintea intervenției, iar planificarea implanturilor este riguroasă și se poată finaliza adesea într-o singură zi.

 

2. ”E foarte posibil ca implantul să fie respins de organism”

Mai puțin de 5% din implanturi nu se integrează osos, din cauza diferiților factori: infecții, fumat, igienă orală precară, procedură chirurgicală incorectă. În acest caz, implanturile  dentare trebuie eliminate, iar după perioada de vindecare, se poate proceda la re-implant, cu aceleași 95% șanse de reușită.
Aceste date reprezintă rezultatul cercetărilor internaționale, efectuate pe mii și mii de pacienți, tipuri diferite de implanturi, executate cu tehnici diverse, de foarte mulți medici specialiști, pentru a demonstra eficacitatea acestor tratamente.

 

3. ”Implantul dentar nu se poate realiza pentru că nu există suficient os”

În primul rând, un astfel de diagnostic poate fi pus doar de un implantolog expert care, după efectuarea unui examen clinic și a investigațiilor radiografice (în majoritatea cazurilor este necesară o scanare computerizată tridimensională), oferă acest răspuns. În prezent, aceste cazuri sunt foarte puține , iar procedurile normale de regenerare osoasă permit refacerea dimensiunilor ideale ale osului (cu o creștere a timpilor și costurilor tratamentului, însă) și inserarea implanturilor dentare.
 

4.”Implanturile nu se deteriorează în timp”

Este adevărat că lucrarea proteică nu se degradează, deoarece este realizată din ceramică, dar bacteriile prezente în cavitatea bucală care provoacă inflamații și infecții ale osului și gingiei din jurul dinților, acționează și asupra implanturilor. Acestea se îmbolnăvesc mai repede decât dinții naturali, iar vindecarea lor este mai lentă și mai dificilă.

Prin urmare, este important ca pacientul să înțeleagă necesitatea verificărilor periodice, astfel încât aceste probleme să fie evitate sau tratate la timp. Trebuie să existe un program de control obligatoriu, ideal semestrial sau cel mult anual.

×
Subiecte în articol: implant dr Octavian Munteanu