x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Celulele maligne se agaţă de cele sănătoase şi migrează în tot corpul

Celulele maligne se agaţă de cele sănătoase şi migrează în tot corpul

de Magda Marincovici    |    18 Iun 2013   •   19:21
Celulele maligne se agaţă de cele sănătoase şi migrează în tot corpul

O echipă de cercetători de la University College din Londra (UCL) a a stabilit modul în care cancerul reuşeşte să migreze dintr-o parte în alta a corpului, în condiţiile în care, în multe cazuri, decesul bolnavilor de cancer nu survine din cauza tumorii primare, ci a unor tumori secundare. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii britanici au efectuat o serie de experimente pe embrioni de broască şi de peşte.

Cercetătorii au identificat un mecanism, denumit "vânează şi aleargă", care indică modul în care celulele bolnave şi  cele sănătoase se află într-o cursă de urmărire unele pe altele prin corp. Potrivit cercetătorilor britanici, cheia mecanismului prin care cancerul se  răspândeşte  în corpul pacientului stă în înţelegerea "motivului" pentru care, iniţial, celulele maligne se agaţă de celulele sănătoase.

"Nimeni nu ştia cum se întâmplă acest lucru şi credem că acum am descoperit. Dacă aşa stau lucrurile, atunci va fi relativ uşor să creăm medicamente care interferează cu această interacţiune", a declarat profesorul Roberto Mayor, cercetătorul care a condus echipa de cercetători . Studiul a fost publicat în revista de specialitate Nature Cell Biology.

×
Subiecte în articol: celule maligne cancer tumora primara