x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Chirurgia endoscopică

Chirurgia endoscopică

de Magda Marincovici    |    25 Noi 2013   •   16:52
Chirurgia endoscopică

În ansamblul metodelor utilizate pentru tratamentul pacienţilor chirurgicali, intervenţiile chirurgicale endoscopice reprezintă 30% în ţara noastră, în timp ce în Europa Vestică, între 60% şi 80%. Este concluzia unui studiu al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică  (ARCE) prezentat la Congresul ARCE (21-23 noiembrei a.c.).  Având în vedere avantajele oferite de aceste tipuri de tratament -  reducerea durerilor, a complicaţiilor, a perioadei de spitalizare şi de reintegrare în activitatea profesională -,  reprezentanţii ARCE estimează pentru 2013 între 10.000 şi 12.000 de operaţii laparoscopice, număr care ar trebui să crească considerabil în viitor.

La noi, chirurgia endoscopica are probleme semnificative, în special chirurgia metabolică şi bariatrică suferă mai acut, costurile tratamentelor pentru pacienţii cu obezitate sau diabet fiind ridicate. Problema materială este probabil principalul factor limitativ pentru extinderea tehnicilor minim invazive (laparoscopice, toracoscopie, robotice etc. Pe de altă parte, România se poate bucura de existenţa unor centre de tratament chirurgical minim invaziv de referinţă internaţională, având prioritate pentru tratamentul laparoscopic al bolilor metabolice (obezitate, diabet zaharat), chirurgia robotică, chirurgia timusului, chirurgia colorectală sau chirurgia herniilor.

România a câştigat recunoaştere europeană în chirurgia minim invaziva mai mult decât în alte domenii, dovadă fiind că, în 2015, Bucureştiul va fi gazda evenimentului Asociaţiei Europene de Chirurgie Endoscopica, Congresul EAES, al cărui preşedinte va fi prof. de  Cătălin Copăescu.

×